Kitekintő.hu

Az USA légvédelmi rakétarendszert telepített Izraelbe

The first of two Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) interceptors is launched during a successful intercept test. The test, conducted by Missile Defense Agency (MDA), Ballistic Missile Defense System (BMDS) Operational Test Agency, Joint Functional Component Command for Integrated Missile Defense, and U.S. Pacific Command, in conjunction with U.S. Army soldiers from the Alpha Battery, 2nd Air Defense Artillery Regiment, U.S. Navy sailors aboard the guided missile destroyer USS Decatur (DDG-73), and U.S. Air Force airmen from the 613th Air and Operations Center resulted in the intercept of one medium-range ballistic missile target by THAAD, and one medium-range ballistic missile target by Aegis Ballistic Missile Defense (BMD). The test, designated Flight Test Operational-01 (FTO-01), stressed the ability of the Aegis BMD and THAAD weapon systems to function in a layered defense architecture and defeat a raid of two near-simultaneous ballistic missile targets

Az Egyesült Államok első ízben telepítette legkorszerűbb THAAD mobil légvédelmi rakétarendszerét Izraelbe – közölték amerikai és izraeli katonai tisztségviselők hétfőn.

A manőverrel az amerikai hadsereg azt a képességét tesztelte, hogy milyen gyorsan képes ilyen fegyverrendszereket világszerte telepíteni – mondta az amerikai hadsereg európai parancsnokságának (EUCOM) egyik szóvivője. Hozzátette: a rövid-, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére kifejlesztett amerikai légvédelmi rakétarendszereket rövid időre integrálják az izraeli légvédelembe közös hadgyakorlatok céljára.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte az amerikai mobil légvédelmi rakétarendszer érkezését, amit annak jeleként értékelt, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a zsidó állam biztonsága mellett. „Az amerikai THAAD-rendszer az egyik legkorszerűbb a világon, és saját védelmi rendszereinkkel közösen erősebbek vagyunk a Közel-Kelet különböző térségeiből jelentkező közeli, s távoli fenyegetésekkel szemben” – hangsúlyozta Netanjahu.

Jonatán Konrikusz alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a mostani fegyvertelepítés különbözött a korábbi amerikai-izraeli szimulált gyakorlatoktól, mivel ez a földön történő taktikai egyeztetést is igényelt. Beszámolt arról is, hogy a THAAD-rendszerek jelenleg egy légitámaszponton vannak a déli Negev sivatagban, ahonnan egy titkos helyszínre fogják átszállítani őket.

„Izraeli szempontból ennek előnye, hogy lehetőségünk van a THAAD-rendszereket integrálni saját légvédelmünkbe és különböző szimulációkat tudunk lefolytatni” – tette hozzá Konrikusz.

Az izraeli hadsereg hangsúlyozta: a fegyverrendszer telepítése védelmi jellegű, s nincs kapcsolatban aktuális eseményekkel. Ugyanakkor szakértők megjegyezték, hogy az intézkedést egy olyan időben hajtották végre, amikor érezhetően fokozódott a feszültség Izrael és Irán között a zsidó állam szíriai célpontok elleni bombázásai miatt. Az iráni külügyminiszter egy korábbi közleményében pedig úgy fogalmazott, hogy nem zárja ki a konfliktus lehetőségét országaik között.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Exit mobile version