Kitekintő.hu

Keresik a nizzai terrortámadás felelőseit

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az egy héttel ezelőtti 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás miatt felkérte a rendőrségi felügyeleti szervét a tengerparti városban a nemzeti ünnep estéjén elrendelt biztonsági intézkedések kivizsgálására.

A közigazgatási vizsgálat feladata megállapítani, hogy hány helyi és hány, az országos kapitánysághoz tartozó rendőr teljesített július 14-én este szolgálatot a Promenade des Anglais tengerparti sétányon, ahol a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe.

„A felkérés az áldozatokat és a hozzátartozóikat megillető átláthatóság és igazság érdekében történt, ami mindig is vezérelte a kormányt a szörnyű nizzai merénylet óta” – írta a belügyminiszter, miután az ellenzék után a Libération című baloldali lap is hazugsággal vádolta meg a kormányt.

A lap helyszíni felvételekre hivatkozva csütörtöki számában azt állította, hogy a tenreparti sétányt, amely autómentes övezetté alakult július 14-én este és ahol 30 ezren gyűltek össze a tűzijáték megtekintésére, a városvezetés egyetlen önkormányzati rendőrségi autóval zárta le, az országos rendőrség munkatársai pedig egyáltalán nem voltak jelen.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter cáfolta a lap állításait, s megismételte, hogy az országos kapitányság 64 rendőre segítette aznap a helyiek munkáját Nizzában. Manuel Valls miniszterelnök pedig a támadás másnapja óta azt hangoztatja, hogy a rendőri erők semmilyen hibát nem követtek el a helyszín biztosításakor.

A jobboldali ellenzék napok óta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri a biztonsági intézkedések kivizsgálására, Gérard Larcher, a szenátus elnöke pedig egy „független vizsgálat” elrendelését szorgalmazta.

A France2 közszolgálati televízió ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobboldali vezetésű Nizza belvárosába egy önkormányzati rendelet értelmében tilos 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsival behajtani.

Csütörtökön dönt az ügyészég az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által vállalt merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett öt gyanúsított elleni eljárás megindításáról. A négy, 22 és 40 év közötti férfit és egy nőt hétfő óta hallgatták ki a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegén.

Egyikük, egy 22 éves férfi volt annak az SMS-nek a címzettje, amelyet Mohamed Lahouaiej Bouhlel a támadás előtt küldött, és amelyben megköszönte a pisztolyt, amit előző nap kapott tőle. A férfi a kihallgatásán azt mondta, hogy egy 38 éves albán állampolgártól szerezte a pisztolyt. Azóta ez utóbbit és a feleségét is őrizetbe vették.

Forrás: MTI

Exit mobile version