Kitekintő.hu

Peru: veszélyben forgott Fujimori elnökjelöltsége

A politikai lavinát Julio Guzmán és Cesar Acuña, elnöki versenyből való kizárása indította el, aminek hatására Kuczynski és Barnachea felzárkózott Keiko Fujimori mögé. Mindezek ellenére a politikusnő előnye ellenfeleivel szemben még mindig jelentős. A legfrissebb statisztika szerint a szavazók harminchét százaléka Fujimorit támogatja, amíg Kuczynski a voksok tizennégy, Barnachea pedig kilenc százalékát tudhatja magáénak.

Két héttel ezelőtt a nemzeti hatóságok mindkét jelölt kizárása ellen benyújtott fellebbezését elutasították. Julio Guzmánt, aki szorosan követte Fujimorit az elnökségért folytatott harcban a második helyen, a JEE regisztrációs hiba miatt zárta ki.  A negyvenes éveiben járó közgazdász pártja, jog- és alkotmányellenesnek nyilvánította a döntést, követői pedig a perui demokrácia ellen irányuló támadásnak tartják. Sokak szerint Guzmán volt az egyetlen olyan jelölt, aki képes lett volna megverni Keiko Fujimorit a választások június 5-én tartandó második fordulóján.

A negyedik helyen álló Cesar Acuñát pedig a konzervatív politikusnőhöz hasonlóan azzal vádolták, hogy pénzt osztott szét a szavazók körében. Mivel így a milliomos elnökjelölt megszegte a szavazatok vásárlásának tilalmát az új választási törvények alapján, a JEE Guzmán után őt is diszkvalifikálta. A két politikus kiesésével felszabadult Peru összes, lehetséges szavazatának nagyjából egynegyede.

Exit mobile version