Kitekintő.hu

Brüsszel: Sorra buknak le a terrorhálózat tagjai

Összesen kilenc gyanús személyt tartóztatott le csütörtök este és péntek délután között a belga rendőrség Brüsszel különböző pontjain a keddi kettős terrormerénylet elkövetői után nyomozva. A kilenc őrizetbe vett személy közül hármat ugyan időközben elengedtek, de állítólag egy „nagy hal” is horogra akadt az egyik razzia során.

Az ügyészség később cáfolta, hogy a rendkívül forgalmas Place Meiser (Meiser-tér) közvetlen közelében, egy villamosmegállóban combon lőtt, majd őrizetbe vett személy az a Mohamed Abrani lenne, aki a múlt héten letartóztatott Salah Abdeslam társaságában annak a három autóból álló konvojnak az egyik utasa volt, amelyik a november 13-i párizsi merényletek előtt ment át Brüsszelből Charleroi érintésével a francia fővárosba.

Ettől függetlenül tartja magát az a hír, miszerint a nagy erőkkel kivonuló különleges osztagok egy „nagy halat” fogtak el rövid tűzharcot követően a Meiser-tér közelében lévő villamosmegállóban. A nyílt utcán zajló drámai eseményeket a szomszédos házak ablakaiból mobiltelefonnal több helyi lakos is rögzítette, a felvételeket később bemutatták a televíziócsatornákon.

A felvételen jól látszik, hogy közvetlenül a megállóban, amelynek üvegei kitörtek a lövöldözés következtében, egy férfi fekszik sérülten, előtte pedig egy hátizsák hever a földön. A rendőrök robbanószerkezettől tartva, a helyszínre küldtek egy robotot, mielőtt a combján meglőtt férfit a karjainál fogva a 20-30 méterrel távolabb álló rendőrautók mögé húzták volna. A férfi az ügyészség tájékoztatása szerint könnyebb sérüléseket szenvedett, a kilétét azonban eddig nem fedték fel.

A rendőri akció közben egy kislány, feltételezhetően a földön fekvő személy közeli hozzátartozója is a helyszínre sietett. Őt röviddel később biztonságba helyezték a rendőrök, mielőtt a feltételezett terroristát elfogták és mentőautóba rakták volna.

A brüsszeli Le Soir pedig úgy tudja, hogy a csütörtök este letartóztatott személyek egyike, Faycal C., egy független újságíró lehet jó eséllyel a harmadik repülőtéri merénylő, aki a biztonsági kamerák felvételén fekete kalapot visel, és akinek nyoma veszett a robbantások után. Hivatalos források nem erősítették meg az értesülést.

Terrorizmus ellenes szakértők nem zárják ki, hogy a sorozatos brüsszeli letartóztatásoknak közük van egy csütörtök este a Párizs környéki Argenteuilben végrehajtott rendőri akcióhoz, amelynek során jó eséllyel egy előkészítés alatt álló terrortámadást sikerült megelőzni. Az akció során letartóztatott személy az a Reda Kriket, francia állampolgár, akit tavaly júliusban egy Szíriába külföldi harcosokat toborzó hálózat tagjai ellen folytatott perben távollétében Belgiumban 15 év szabadságvesztésre ítéltek.

Kriket, Abdeslam és a repülőtéren, illetve a brüsszeli metróban magát felrobbantó el-Bakraoui testvérpár egy és ugyanahhoz a hálózathoz tartoztak. Egyre több bizonyíték van a tavaly novemberi párizsi és a mostani brüsszeli terrortámadások közötti közvetlen összefüggésre, és arra, hogy a két támadást ugyanannak a csoportnak a tagjai követték el.

A belga hatóságok gyanúja szerint Abdeslam és társai eredetileg a párizsihoz hasonló robbanóöves-kalasnyikovos kombinált terrorakciót akartak végrehajtani a belga fővárosban. Tervüket azonban részben keresztül húzta Abdeslam és egy másik társának pénteki molenbeeki letartóztatása, aminek hatására a lebukástól félve a csoport másik sejtje vélhetően a repülőtéri és a metró ellen irányuló támadások előrehozatala mellett döntött.

Közben a belga parlamentben pénteken meghallgatták a kormány három illetékes tagját – a bel-, a külügy- és az igazságügyi minisztert – arról a hatóságok számára rendkívül kínos információról, mely szerint a törökök tavaly nyáron letartóztatták, majd július 14-én egy Amszterdamba tartó gépre rakták az egyik repülőtéri öngyilkos robbantót, a 30 éves Ibrahim el-Bakraouit.

Ami a meghallgatásból eddig kiderült, az az, hogy állítólag az Ankarába telepített belga összekötő tiszt későn jelentette a szír-török határon elkapott, hazájában 2010-ben fegyveres rablás miatt 10 éves szabadságvesztésre ítélt, de feltételesen szabadlábra helyezett férfi őrizetbe vételét. Így a férfi végül Hollandiába visszatérve kijátszotta a hatóságok éberségét és nyomtalanul eltűnt. A kérdés továbbra is kínálja magát: hogyan lehetséges az, hogy egy személy, akinek elvileg vissza kellett volna térnie a börtönbe, szabadon utazhatott Európában, és hónapokkal később részt vehetett a repülőtéri merényletben?

Pascal Delwit, a Brüsszeli Szabadegyetem ismert politológus professzora szerint, szembetűnő lazaságot lehetett tapasztalni a terrorista dosszié kezelésénél.

Koen Geens, belga igazságügyi miniszter parlamenti meghallgatásán azt is közölte, hogy a keddi merényletek óta Salah Abdeslam nem hajlandó együttműködni a nyomozókkal.

Exit mobile version