Kitekintő.hu

Az MKP üdvözli a V4-ek menekültkérdésben tanúsított elszántságát

A szlovákiai Magyar Közösség Pártja üdvözli a visegrádi négyeknek a migránskérdéssel kapcsolatos – a hétfői prágai csúcstalálkozón is megerősített – elszántságát, és egyetért azzal, hogy a menekültválság mihamarabbi megoldást igényel, annál is inkább, mert az Dél-Szlovákia lakosainak is valós biztonsági kockázatot jelent – hangzott el a felvidéki magyar párt Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

„Az Európai Unió a migránskérdésben csupán látszatintézkedésekre képes, de nem rendelkezik megnyugtató megoldásokkal, s a kialakult válsághelyzetért elsősorban az EU intézményrendszerének nagyon gyenge teljesítménye a felelős” – jelentette ki Forró Krisztián, az MKP kampányfőnöke a migránsválság aktuális kérdéseiről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: örömmel nyugtázták, hogy ehhez a megállapításhoz hasonló volt a hétfői V4-es csúcs üzenete is, amely ismételten rámutatott, hogy az EU „csak feszültséget és erőszakot hozó” migrációs politikája megbukott.

Forró Krisztián elmondta: a migránsválság valós biztonsági kockázatot jelent a Dél-Szlovákiában élők számára is, egyebek mellett abból adódóan, hogy ebben a régióban az ország többi részéhez képest eddig is több menekülttábort létesítettek, és félő, hogy amennyiben továbbiak válnak szükségessé, azok szintén ott kapnának helyet.

A magyar párt kampányfőnöke kiemelte: bár az illegális bevándorlás kapcsán kialakult helyzet felelős hozzáállást igényel, az MKP-val ellentétben – amely a migránskvóták elutasításának ügyében még ősszel petíciót indított – Szlovákiában vannak olyan politikusok, akik szántszándékkal alábecsülik a veszélyeket. Forró példaként Bugár Bélát a Most-Híd vegyespárt elnökét hozta fel, aki az MKP politikusa szerint azzal, hogy bagatellizálja a problémát, szembemegy az ország lakosságának akaratával és érdekeivel is.

Forró hangsúlyozta, hogy az MKP a kezdetektől fogva és most is ellenzi a migránsok kötelező kvóták alapján történő elosztását, ezért is indították kvótaellenes petíciójukat, amelyet már több mint 70 ezren írtak alá.

„Petíciónknak minden esélye megvan arra, hogy a felvidéki magyarság legsikeresebb petíciójává váljon, ami ugyancsak bizonyítja, hogy az itt élők is élő problémának érzik a migránsválságot” – mutatott rá. Az MTI kérdésére hozzátette: a petíción szereplő aláírások arra kötelezik a pártot, hogy a márciusi parlamenti választások után sorra kerülő esetleges kormányalakítási tárgyalásokat is az abban megfogalmazottak mentén folytassák.

Exit mobile version