Kitekintő.hu

Magabiztosan győzött az AKP Törökországban

Az előzetes eredmények szerint 95 százalékosos feldolgozottságnál az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy az 550 fős török parlamentben ismét abszolút többségben kormányozhasson.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök pártjának a stabil többséghez minimum 276 képviselői helyet kell megszerezni, ezt azonban jelentősen túlszárnyalta a párt: feltehetőleg körülbelül 311-316 helyet zsebelt be magának az AKP, amely a júniusi választásokhoz képest 52-58 mandátum növekedést jelent.

Az öt hónapja zajlott választásokhoz hasonlóan most is az akkor a parlamentbe bejutott négy pártnak sikerült átlépni a nemzetközi összehasonlításban is magas, tíz százalékos parlamenti küszöböt. A Köztársasági Néppárt (CHP) körülbelül 133-135, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 42-45, míg a Népi Demokratikus Párt (HDP) 59 képviselői hellyel rendelkezhet a parlamentben. 

Törökországban júniusban került sor választásokra, amelyen a 2002 óta kormányzó AKP elvesztette abszolút többségét, illetve a kurd érdeket képviselő HDP történelmi sikert elérve átlépte a bejutási küszöböt. A koalíciós tárgyalások nem vezettek sikerre, így Recep Tayyip Erdogan november elsejére tűzte ki az újabb választás időpontját. Az előrejelzések hasonló eredményeket mutattak a júniusiakhoz képest.

Az MHP a választások egyik legnagyobb vesztese, számos tartományban vesztette el szavazatait, amelyeket az AKP zsákmányolt be. Gyengén szerepelt a HDP is, amely a júniusi szavazatainak csaknem negyedét elveszítette, ugyanakkor megelőzve az MHP-t a harmadik legnagyobb erő lett a török politikai életben. A CHP ugyan növelte szavazatainak számát, de ez ismét csak a második helyre volt elegendő.

Ahmed Davutoglu miniszterelnök, az AKP vezetője a párt székházának teraszán tartott beszédében elmondta, „ez a nap nemzetünk gyözelmének napja. Még mindig az út elején vagyunk. Remélem, a jövőben is ugyanekkora sikerekben lesz részünk.” 

Mindeközben a főleg kurdok lakta Diyarbakirban összecsapások zajlanak kurd tüntetők és a biztonsági erők között. A rendőrség könnygázt és vízágyút vet be a demonstrálók ellen.

Exit mobile version