Kitekintő.hu

Nyugati civileket fenyeget a Nuszra Front

A Nuszra Front szóvivője, Abu Firas al-Suri már szombaton megtorlással fenyegette a légicsapásokban résztvevő országokat, most azonban a szervezet vezetője arra hívta fel az európai és amerikai állampolgárok figyelmét, hogy vezetőik tevékenységéért súlyos árat fognak fizetni.

Az al-Kaidához köthető Nuszra Front vezetője, Abu Mohamad al-Golani kijelentette, az USA vezette légicsapások nem fogják legyőzni az iszlamistákat Szíriában, valamint figyelmeztetett, könnyen előfordulhat, hogy a dzsihadisták megtorló akciókat fognak végrehajtani a nyugati államokban, írja a Reuters.

A szervezet szóvivője, Abu Firas al-Suri szombaton egy online videóban már felhívta a légicsapásokban résztvevő országok figyelmét a lehetséges válaszlépésekre, most azonban a terrorszervezet vezetője közvetlenül az állampolgárokhoz szólt. 

Mohamad al-Golani figyelmeztetését hangüzenet formájában tette közzé egy dzsihadista fórumon, sürgetve az európai és amerikai állampolgárokat, hogy beszéljék rá vezetőiket, hogy tegyenek le az amerikai akciókról, ha nem akarnak közvetlen részesei lenni egy háborúnak.

„A muszlimok nem fogják tűrni, hogy fiaikat bombázzák. Nemcsak a vezetőitek az egyetlenek, akik meg fogják fizetni a háború árát. Ti fogjátok fizetni a legsúlyosabb árat”, mondta, figyelmeztetve, hogy a megtorlás egyenesen „hazátok szívét” fogja érni.

„A háború elkerüléséhez meg kell védenetek magatokat azáltal, hogy ellenálltok vezetőitek döntéseinek, és megakadályozzátok, hogy a háború szomorúságát rátok hozzák.”

A Nuszra Front és az Iszlám Állam ugyanazon ideológiát, illetve merev iszlám hitet követ, azonban a két szervezet hatalmi harcoknak köszönhetően szakított egymással, és ellenségként tekintenek egymásra. A Nuszra Front most azonban nyomás alá került, mivel az Iszlám Állam elleni légicsapások őt is érintik, így megbékélésre kényszerülhet az IÁ-val, hogy közösen vegyék fel a harcot az ellen, amit ők az iszlám elleni keresztes hadjáratnak neveznek.

Egy angol megfigyelő csoport tájékoztatása szerint a szervezet mintegy ötven harcosa vesztette életét a légicsapások első hullámában Szíriában. Valószínűsíthetően a Nuszra Fronttal együttműködő Horászán szervezet vezetője, Mohsin al-Fadhli is a légitámadásokban vesztette életét Szíriában.

Golani közvetlenül nem említette al-Fadhlit, de elmondta, hogy a támadásokban elhunyt harcosok nemcsak a Nuszra Frontot érintik, hanem az egész háborút. Azonban előrevetítette, a háborút ők fogják nyerni, „még akkor is, ha közben szenvedünk el veszteségeket.”

Golani továbbá felhívta a szíriai lázadócsoportok figyelmét, hogy ne működjenek együtt az USA-val az Iszlám Állam ellen, még akkor sem, ha az IÁ fenyegeti őket. Így fogalmazott: „nem szabad, hogy az Iszlám Állam igazságtalansága a nyugati hatalmak mögé sodorjon titeket és részt vegyetek egy olyan szövetségben, amit arra kívánnak használni, hogy véget vessenek a dzsihádnak.”

Sürgette a libanoni szunnitákat is, hogy azonnal lépjenek ki a libanoni hadseregből, amely a parancsokat a síita Hezbollahtól kapja, amely szervezet Szíriában Bassár el-Aszad gyűlölt rezsimének oldalán harcol.

Exit mobile version