Kitekintő.hu

Kerry, a környezetvédő

John Kerry elsősorban a halállomány megóvása és a víz tisztaságának megőrzése céljából a már létező rezervátumok mellé további területeket vonna védelem alá. „Az óceánok tisztasága az élelmiszerbiztonság szempontjából fontos, épp ezért egy globális jelentőségű biztonsági kérdés is” – mondta a The Economist által az óceánok védelme érdekében évente megrendezett csúcstalálkozón Kerry – írja a BusinessGreen.

„A világ óceánjainak jelenleg kevesebb mint három százaléka áll védelem alatt. Érdemes belegondolni, mekkora előrelépést jelentene, ha háromszor ekkora területet nyilvánítanánk védettnek. Valóban merész terv, de megvalósítható” – érvelt Kerry. A világ nagy tengeri rezervátumainak többsége a halállomány megóvására jött létre. A szárazföldön kialakított nemzeti parkokkal és egyéb természetvédelmi területekkel szemben a tengeri parkok védelme bonyolultabb. A halászat szempontjából releváns halfajták populációinak mérete mintegy kilencven százalékkal csökkent a hatvanas évek óta, míg a korallzátonyok kétharmada sérült a szén-dioxid kibocsátás következtében. 

David Miliband, az Egyesült Királyság volt külügyminisztere korábban egy az illegális halászat és szennyezés ellen fellépő nemzetközi tengeri rendőrség létrehozását javasolta. „Az óceánok hatalmas kincset jelentenek és a fenntartható halászat sokkal több profitot hoz hosszútávon” – mondta egy videóüzenetben Károly walesi herceg.

Kerry a helytelen arányokról is beszélt. „Egyszerűen túl sok halász jut az egyre csökkenő számú halra, így egyre nagyobb problémákkal kell számolni. A világ halállományának egyharmada túlhalászásnak van kitéve, a fogás kétharmadát pedig mellékfogás néven elpazarolják. A szennyezés csökkentése azért is nagyon fontos, mert világszerte több mint egymilliárd ember számára a hal jelenti a legfontosabb fehérjeforrást. Az országoknak áldozatokat kell hozniuk, hogy az óceánok védelmét biztosítani tudják” – mondta a külügyminiszter. 

Már 2010-ben, a Nagojában tartott ENSZ-konferencián is a John Kerry által emlegetett tíz százalékot tűzték ki célul a védett területek arányát illetően. Kerry kiemelte, hogy az elnök is fontos kérdésnek tartja az óceánok védelmét és egy kétnapos konferenciát tervez a nyárra. Kerry elsősorban a rezervátumok bővítését, továbbiak létesítését, a korallzátonyokra is káros üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, és az illegális halászat szigorúbb büntetését tartja fontosnak. Az USA azon országok közé tartozik, amelyek a mai napig nem ratifikálták a Biológiai Sokféleség Egyezményt. A külügyminiszter által felvázolt elképzelések ugyanakkor egy változó amerikai környezetvédelmi politikáról is árulkodhatnak.

Exit mobile version