Kitekintő.hu

Montenegró a NATO-tagságra hajt

Montenegró politikai vezetésének továbbra is határozott szándéka, hogy a következő NATO-csúcsról meghívóval a zsebében térjen haza. A délszláv állam társadalmának eltökéltsége ezzel együtt továbbra sem egyértelmű, bár meggyőzésük minden jel szerint jó úton halad, hiszen az ország külügyminisztere állítja; az esetleges távolmaradókkal számolva már egy referendum kiírása sem gátolná meg Montenegrónak a szövetséghez történő csatlakozását.

Igaz, szavai alapján Montenegró külügyminisztere nem lenne híve egy az országa NATO-tagságáról döntő népszavazásnak, de Igor Lukšić szerint így is jól alakulnak a dolgok a délszláv államban. A külügyi tárcavezető elmondta; jelenleg a montenegrói lakosság 43 százaléka támogatja az ország atlanti integrációját, ami értékelése alapján – a távolmaradókkal számolva – gyakorlatilag mégis többséget eredményezne egy esetleges referendum során.

A semlegesség kérdésére kitérve Lukšić világossá tette; az önálló védelem, illetve utóbbi kiépítése szinte összehasonlíthatatlanul nagyobb összegeket emésztene fel, mint az ország NATO-hoz történő csatlakozása. Így ennek fényében szerinte értelmetlen lenne, ha a drágább utat választva Montenegró lemondana erről a gazdasági előnyről, egyúttal pedig arról, hogy a fennmaradó összegeket sokkal fontosabb területekre, így példának okáért az oktatásra, az egészségügyre, valamint az infrastruktúra fejlesztésére fordíthassák.

Igor Lukšić a délszláv sajtóban közölt értékeléséhez azt is hozzáfűzte; a világ legerősebb katonai szövetségének tagjaként Montenegró jó eséllyel elkerülné a potenciális katonai konfliktusokat, illetve összetűzéseket, emellett – utalva a Belgráddal együtt töltött közös évekre – azt a nem éppen ideális állapotot is, amikor utóbbiak kapcsán mások dönthetnek Podgorica sorsa felől.

Ez utóbbi viszonylatában a fiatal, de korábban már a montenegrói kormányt is vezető politikus azt is kiemelte, hogy hazája a NATO-tagsággal koránt sem mondana le saját szuverenitásáról, hiszen a szövetségen belül konszenzusos a döntéshozatal, azaz a legkisebbek szava is annyit ér, mint a legjelentősebb katonai hatalmaké.

Közelebb hozná az uniós tagságot is

A külügyi tárcavezető – aki egy személyben az ország nyugati integrációs törekvéseiért is felel – számos egyéb előnnyel is kecsegtette az őt kérdező montenegrói újságírókat. Lukšić véleménye alapján ugyanis kétségtelen, hogy a NATO jelentette biztonságot értékelnék a délszláv országban befektetni szándékozó cégek. Ezen felül pedig az atlanti integráció közelebb hozhatná Podgorica uniós csatlakozását is. Igor Lukšić ugyanis kiemelte, hogy országa a NATO tagjaként számos olyan reformot volna kénytelen végrehajtani, méghozzá rövid időn belül, amelyeket később Brüsszel is elvárna, még az ország uniós csatlakozása előtt.

Mátraházi Tibor

Exit mobile version