Kitekintő.hu

A szlovák jelölt is támogatja Berényit

A szlovák megyei választások első körének egyik jelöltje, Andrej Richnák is csatlakozott Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) második körbe jutott nagyszombati megyefőnök-jelöltjének támogatóihoz.

Berényi Józsefet, akinek személyében először juthatna magyar jelölt valamelyik szlovák megye élére, így már két olyan megyefőnök jelölt is támogatja, akik nem jutottak be a szlovák megyefőnök választás november 23-án sorra kerülő második körébe. A nagyszombati megyében a választás második fordulójába Berényi József és a Robert Fico vezette kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia jelöltje, Tibor Mikuš jelenlegi megyefőnök jutott tovább.

Tibor Mikuš ugyan az első fordulóban a szavazatok 40 százalékát megszerezve, kétszer annyi voksot kapott mint az MKP jelöltje, és elemzők szerint is a megyefőnök választás favoritjának számít, ám Berényi Józseftől eltérően, őt az első fordulós jelöltek egyike sem biztosította támogatásáról.

A szlovák megyefőnök-választás első fordulójában a jelentős magyar lakosságú nagyszombati megyében öt megyefőnökjelölt indult. A harmadik helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltje, Ivan Uhliarik volt egészségügy miniszter végzett, aki az első forduló végeredményeinek kihirdetését követően jelezte: a továbbjutott jelöltek egyikét sem kívánja támogatni, s a döntést választóira bízza. Vele ellentétben Nagy József, a Híd párt jelöltje, azonnal jelezte: Berényi Józsefet fogja támogatni, s hozzá most Andrej Richnák az Új Parlament (NP) nevű parlamenten kívüli párt színeiben indult megyefőnök jelölt is csatlakozott.

Az MKP, a Híd és az NP jelöltjeire leadott első fordulós szavazatok összege meghaladja a jelenlegi megyefőnök jelöltre leadott voksok számát.

Helyi megfigyelők szerint azonban nehezen elképzelhető, hogy az időről időre nemzeti húrokat is pengető KDH harmadik helyen végzett jelöltjének, Ivan Uhliariknak a választói magyar jelöltre adják voksukat. A magyar jelölt sikere azonban ennek ellenére sem kizárt, mivel várhatóan a legnagyobb szerepet az első fordulónál is alacsonyabbra becsült választói részvétel, valamint az játssza majd, hogy mely jelöltnek sikerül nagyobb számban mozgósítania elkötelezett választóit.

Exit mobile version