Rosszabb minőségűek és kevésbé biztonságosak a szlovákiai élelmiszerek, mint a szomszédos országokban kapható termékek – derült ki a Global Food Security Index elnevezésű elemzésből.
A The Economist lap által készített elemzés a világ 107 országában vizsgálja az élelmiszer-biztonságot. A 2013-as listán Szlovákia a 37. helyen végzett, ami világviszonylatban nem számít rossz eredménynek, a környező országokhoz képest azonban igen.
Magyarország 25., Csehország 26., Lengyelország pedig a korábbi élelmiszerbotrányok ellenére 27. lett. Ausztria az előkelő 13. helyet szerezte meg. A szomszédos országok közül mindössze a 47. helyre sorolt Ukrajna teljesített rosszabbul Szlovákiánál.
A lista első helyére az Egyesült Államok került. Több európai ország is az élvonalba tartozik, Franciaország például a második, Olaszország pedig a kilencedik helyet szerezte meg.
A rangsor összeállításánál a szakemberek a termékek minősége mellett többek között figyelembe vették azok tápértékét, a diétás ételek és az ivóvíz elérhetőségét, az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések számát és az ország mezőgazdaságának színvonalát is – tájékoztatott az Aktuálne.sk portál.