Kitekintő.hu

Obama költségvetése mindkét oldal kereszttüzében

Barack Obama elnök az október elsejével induló költségvetési évre vonatkozó javaslatait még a bejelentésük előtt mindkét oldalról szkeptikus hangok fogadták. A Képviselőház elnöke, John A. Boehner szerint nincs értelme a költséges szociális programokban a jogosultságok megkurtítására, ha cserébe az adóemelésbe való belegyezést követeli meg. Párttársa, a virginiai Eric Cantor viszont nem zárkózik el a párbeszédtől, de szerinte az elnöknek úgy kell megállapodnia a republikánusokkal, hogy további adónövelést ne kelljen foganatosítani. Emellett értetlenségének is hangot adott, hogy miért nem állt elő eddig a Fehér Ház és hozta meg azon lépéseket, amelyekben már amúgy is egyetértenek.

Ugyanakkor az elnök támogatói között sem fogadta mindenki kitörő lelkesedéssel a javaslatot. A szociális biztonság megerősítéséért kampányoló szervezet társelnöke szerint az elnök vagy nincs tisztában, vagy nem törődik azzal, hogy milyen fontossággal is bír a Social Security és a Medicare programok a munkavállalók számára, a fiatalkorúaktól egészen az idősekig. Egy másik, liberális szervezet, a MoveOn.org vezetője egy példával kívánta illusztrálni, milyen eredményre vezethet a megnyirbálás: a lépések következményeként egy átlagos nyolcvanéves asszony háromhónapnyi élelmiszerre elegendő támogatástól esne el.

A kiegyensúlyozott költségvetést elsző számú prioritásként kezelő emberek azonban pozitív véleménnyel vannak a tervezettel kapcsolatban: a felelős központi költségvetésért nevű bizottságtól úgy nyilatkoztak: az elnök az adminisztráció és a Kongresszus közötti fiskális konszenzus felé vezető úton tett egy nagy lépést előre. A Fehér Házból is többen támogajták az elnöki tervezetet: Jim Carney sajtótitkár szerint az elnök megértette, hogy nem lehet minden célt megvalósítani a fiskális gondok miatt, a tervezetben található pontokról pedig azt mondta, hogy nem ördögtől valók, hiszen hasonló megoldásokat szorgalmaztak a republikánusok is nemrég – olvashatjuk a New York Times oldalán.

Exit mobile version