A legjobb minőségű vizet a moravai és a kolubarai körzet lakói isszák, míg a legrosszabbat a vajdaságiak.
„Szerbia némely részében a víz teljes mértékben megfelel a hazai és a nemzetközi szabványoknak, ilyenek a kolubarai és a moravai körzetben lévő vízművek”, derül ki abból az információból, melyet a Milan Jovanović-Batut Közegészségügyi Intézet adott a Tanjugnak a víz nemzetközi napja alkalmából, mely március 22-én lesz.
A Batut intézetben elmondták, Vajdaság némely részén a talaj hidrogeológiai jellemzői és a megfelelő technológiai kezelések hiánya miatt magas fokú feldolgozást igényel a víz, hogy fogyasztásra alkalmassá váljon.
A rossz minőségű víz leggyakoribb oka, mint magyarázzák, a víz természetes kémiai összetevői és feldolgozásának módja, illetve annak hiánya közötti ellentét, ez a helyzet például Vajdaságban, ahol a lakosok a leggyengébb minőségű vizet isszák.
Évek óta nem használják a vizet ivásra és főzésre sem Nagybecskereken, sem a környékén.
„Az arzén magas koncentrációja miatt Nagybecskereken a vizet nem használják sem ivásra, sem főzésre már 2004 óta, mivel az arzén rákkeltő hatású és a Nemzetközi Rákkutató Intézet besorolása alapján a rákkeltő anyagok első csoportjába esik”, mondták el a Batutban.
A világban lefolytatott számos kutatás az arzénnal hoz kapcsolatba több megbetegedést is, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a cukorbetegséget, bőrelváltozásokat.
A Batut intézetben azt javasolják, azok a lakosok, akik palackozott vizet vásárolnak, figyeljenek oda a címkére, különösen a víz ásványianyag-tartalmára, amennyiben természetes ásványvízről van szó.
„Ez azt jelenti, hogy a magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz használatát egy-két pohárra kell korlátozni naponta. A többi palackozott víz használható ivóvízként”, ajánlják a Batutban.