Kitekintő.hu

Választások Kongóban: nyeregben a kormánypárt

A Kongói Köztársaság elnökének, Denis Sassou Nguesso-nak a pártja, a Kongói Munkáspárt (Congolese Labour Party, PCT) elsöprő fölénnyel zárta a parlamenti választások első fordulóját, így továbbra is a politikai paletta legdominánsabb szereplője marad.

Az eredményeket pénteken ismertette a belügyminiszter, a PCT 69 székből 57-et kaparintott meg, további 10 helyet pedig a vele szövetségben álló pártok szereztek meg. Számos fontos pozíciót az elnökhöz közeli személyek, illetve saját rokonai nyertek el, így például az egyébként kommunikációs tanácsadóként szolgáló lánya a főváros, Brazzaville képviselője lett. Az ellenzékiek közül csupán egy politikusnak sikerült bekerülnie a törvényhozásba, valamint egy független induló szerepelt még eredményesen a választásokon. A 135 fős parlament megmaradt helyeiről az augusztusra kiírt második forduló során döntenek majd. 

A hivatalos csatornák hallgattak a rendkívül alacsony részvételről, a Kongói Ember Jogi Megfigyelő Központ jelentése szerint a szavazóképes lakosság mindössze 15%-a járult az urnákhoz, és az Afrikai Unió megfigyelői is hasonló szavazói kedvről számoltak be.

A PCT a most leköszönő törvényhozásban is nyomasztó többséggel rendelkezett, a 2007-es voksolás alkalmával csupán 12 helyet engedtek át ellenzékiek számára. Akkor választási csalásoktól volt hangos Kongó, hasonló aggodalmakat egyébként civilek most is megfogalmaztak. Az aktuális voksolást erőszakos cselekmények árnyékolták be, a szavazatok leadása előtt és után is véres tüntetésekre került sor az ország különböző pontjain.

Exit mobile version