Kitekintő.hu

Szlovákia: Több az egyedülálló, mint a házasságban élő

Egyre ritkábbak Szlovákiában az esküvők. A tavalyi népszámláláson első alkalommal fordult elő, hogy a lakosság nagyobb része jelölte meg családi állapotával kapcsolatban: egyedülálló.

1986-ban a teljes lakosság 48 százaléka élt házasságban, számuk mára  41 százalékra csökkent. Az ún. vadházasságban élők a szegényebb keleti és déli régiókban tömörülnek nagyobb arányban.

Ami a kerületi lebontást illeti, legalacsonyabb a házasságban élők aránya  Besztercebánya (38,2%) és Kassa (38,7%) megyében. A pozsonyi, trencséni és a nagyszombati kerületben ez az arány több mint 42,5 százalékos. Legtöbben az eperjesi kerületben járultak az oltár elé. Itt a népszámlálási adatok alapján az emberek mintegy 45 százaléka él házasságban.

Nemcsak a statisztikai adatok mutatják a házasságok csökkenését. Václav Galo, a Kassa közelében található Felsőmecenzéf (Vyšný Medzev) papja a sme.sk-nak elmondta, „tavaly egy esküvő volt, idén egy sem”. A házasodási kedv csökkenését már a 90-es években megfigyelte, mikor a Losonc melletti Ipolyberzencén (Breznička) munkálkodott. „Az évi 30 esküvő helyett hirtelen csak 15-öt tartottak. Elsősorban a fiatal lányok mentek nagy számban külföldre, Ausztriában, Németországban és Angliába, hogy ápolóként dolgozzanak ” – magyarázta a lelkész, aki a csökkenő házasodási kedv okát az anyagias életmódban és a hittől való elfordulásban látja.

Sylvia Porubänová szociológus további tényezőkre is felhívja a figyelmet. „Szlovákia keleti részén nagyobb a romák aránya, akik gyakran nem kötnek formális házasságot, még ha családban is élnek” – mondta. Szerinte szavait az is alátámasztja, hogy a romák körében nagyon nagy a házasságon kívül született gyerekek száma.

A házasságok csökkenő számára hatással lehet a szegényebb régiókból gazdagabba történő munkaerőáramlás is. Sok fiatal nő szülőhelyétől messze kerülve sikeres karriert fut be, de nem tud beilleszkedni az idegen környezetbe, és az ún. szinglik számát gyarapítja.

Exit mobile version