Kitekintő.hu

A nagykövet állítja: megvan a katonai terv Irán ellen

Az Egyesült Államoknak megvannak a tervei arra, hogy katonai akciókat vezessen Irán ellen, ha más diplomáciai eszköz nem használ. Az előbbi mondatot Daniel B. Shapiro, amerikai nagykövet szájából hangzott el Izraelben. Kérdés, mennyire befolyásolja ez a jövő heti teheráni tárgyalásokat.

„Az Egyesült Államok rendelkezik kidolgozott tervekkel, hogy katonai akció keretében térítse el Iránt az atomprogram folytatásától”- állította Daniel B. Shapiro amerikai nagykövet Izraelben az ügyvédi kamara előtt csütörtökön, néhány nappal az atomprogramról szóló nagyhatalmi konferencia előtt. 

Természetesen a nagykövet szerint is jobb lenne az ügyet diplomáciai eszközök segítségével megoldani, de ha ez nem működik, abban az esetben az Egyesült Államoknak megvannak a tervei, hogy katonai eszközök segítségével gyakoroljon nyomást. A diplomáciai nyomásgyakorlás és a gazdasági szankciók ellenére Irán továbbra is kitart a nukleáris program mellett, ezért vált aktuálissá az elmúlt időszakban a fegyveres eszközök bevetése is. A kijelentés időpontja sem lehet véletlen, valószínűleg ezzel is az Egyesült Államok az eltökéltségét igyekszik bizonyítani a tárgyalások előtt.

Ez volt az első konkrét kijelentés, amiben elismerték, hogy az Egyesült Államok hajlandó lenne katonai eszközöket is igénybe venni, hogy leállítsa a nukleáris programot. Jövő héten Teheránban rendeznek nagyhatalmi konferenciát, Irán részvételével is, ahol Iránnak bizonyítania kell, hogy békés céllal akar atomenergiát, megnyugtatva ezzel a nemzetközi közösséget. 

Exit mobile version