Kitekintő.hu

Petíció a munkamentes vasárnapért és ünnepnapért

A Szövetség a Vasárnapért – Szlovákia (Aliancia za nedeľu – Slovensko – AZN) elnevezésű szervezet aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy korlátozzák a munkát vasárnap és ünnepnap.

Peter Novoveský, a szövetség alelnöke kifejtette, hogy az európai polgárok első alkalommal javasolhatnak közvetlenül törvénymódosítást, mégpedig az Európai Polgári Kezdeményezésnek köszönhetően, amely a Lisszaboni Szerződés része, és idén április 1-jén lépett hatályba.

Novoveský hangsúlyozta, hogy a  Szabad Vasárnapért Európai Szövetséggel együttműködve, amelynek egyik alapító tagja, a közeljövőben aláírásgyűjtésbe kezdenek. Egy ilyen kezdeményezést legalább egymillió embernek kell támogatnia egy év alatt, legalább az EU-tagállamok harmadából. Az elfogadott kulcs alapján Szlovákiára 9 750 aláírás esik, aminek a többszörösét kívánja az AZN összegyűjteni.

Az ilyen módon összegyűjtött aláírások nyomán szeretnék felszólítani az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be törvényjavaslatot a vasárnapi és ünnepnapi munka lehető legnagyobb mértékű korlátozására, mégpedig az egész Európai Unión, így Szlovákián belül. Úgy gondolják, hogy egy ilyen intézkedés hozzásegítené a tagállamokat a család támogatásához.

Exit mobile version