Kitekintő.hu

Magyargyalázás Aknaszlatinán

Nemrég a Szvoboda szélsőséges nacionalista párt levélben kérte Aknaszlatina önkormányzatától, hogy 1939. március 15-e évfordulója alkalmából megemlékezést tarthassanak a bányásztelepülésen. Erre az ügyben illetékes végrehajtó bizottság engedélyt is adott, fejtette ki Kocserha János alpolgármester, aki szerint provokációgyanúsnak tűnő dolog történt.

– A rendezvény után derült ki, hogy a szvobodások egy emlékkövet helyeztek el. Annak felirata szerint azon a helyen fog állni egy emlékjel két szicsgárdista tiszteletére – mondja Kocserha János. – Csakhogy a kő letételére elfelejtettek engedélyt kérni! Pedig erről a tanácsnak kell döntenie, de az nem is ülésezett. Arra fogjuk szólítani a Szvobodát, hogy amíg nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, szállítsák el a követ.

Aknaszlatinán főként magyarok és románok élnek, ám ők távol maradtak a nacionalista megemlékezéstől. Csak azok vettek részt rajta, akiket buszokkal a nagyközségbe szállítottak. A rendezvényen az alpolgármester tudomása szerint a magyarok, a románok, az oroszok és a zsidók elleni uszító kijelentések hangzottak el. Véleménye szerint ezek után erősen kérdéses, hogy a képviselők megszavazzák akár a kő, akár az emlékjel felállítását.

Exit mobile version