Kitekintő.hu

Elszakadt a cérna a tőzsdéken

Elszakadt a cérna a börzéken tegnap, valójában azonban nem lehet egy olyan eseményt vagy hírt kiemelni, ami egyértelműen az eséshez vezetett. Múlt héten kiadott stratégiai anyagunkban („taktikai pozicionálás az EKB-tender előtt”) már felhívtuk a figyelmet arra, hogy érezhetően csökken a tőkebeáramlás (flow) a piacokra, ráadásul az EKB-tender kapcsán is túlzottan optimistává vált a piac.

Az azóta megjelent hírek minket igazolnak: az EKB-nál parkoltatott pénz 475 milliárd euróról 827 milliárd euróra nőtt, vagyis a múlt heti 530 milliárd eurós hitelből 350 milliárd euró visszaáramlott a központi bankhoz.

Ez duplán rossz, hiszen arra utal, hogy továbbra is vannak likviditási gondok az európai bankszektorban, másrészt pedig a tőzsdékre vezetett összegek így a várakozásokhoz képest jócskán megcsappantak. Nem tett jót a piaci hangulatnak a kínai GDP-prognózis nyisszantása sem, de a görög kötvénycserével kapcsolatos hírek (csütörtök helyett péntek + még több ellenző) is negatívan hatottak a tőzsdékre.

Véleményünk szerint a mai napon lehet még egy próbálkozás felfelé a piacokon, de további eladói nyomásra számítunk a következő napokban az európai és amerikai részvénypiacokon.

Exit mobile version