Kitekintő.hu

Indonézia is az atomstop mellett

Indonézia hétfőn hivatalosan is ratifikálta az ENSZ Átfogó Atomcsend Szerződést, továbbá az ország külügyminisztere csatlakozásra szólította azt a nyolc kulcsfontosságú államot, akik még vonakodnak. A dokumentum egyaránt tiltja a katonai és polgári célú nukleáris robbantásokat.

Az Átfogó Atomcsend Szerződést 1996-ban fogadta el az ENSZ Közgyűlése, ám mindaddig nem léphet hatályba, amíg mind a 44 ország – ami a tárgyalások idején rendelkezett nukleáris reaktorokkal – nem ratifikálja azt. Nyolc meghatározó ország nem hajlandó aláírni az egyezményt: az Egyesült Államok, Egyiptom, India, Irán, Izrael, Kína, Oroszország és Pakisztán.

Egészen decemberig Indonézia is visszautasította a szerződést, amikor is a parlament egyhangúan jóváhagyta, azzal a reménnyel, hogy ezzel elősegíti a nukleáris leszerelés ügyének előre vitelét – nyilatkozta Marty Natalegava külügyminiszter, miután letétbe helyezte a ratifikációs dokumentumokat Ban Kimun ENSZ-főtitkárnál. Mindemellett bíznak abban, hogy a fennmaradó nyolc ország számára is jó példával szolgálnak.

A külügyminiszter továbbá kifejtette abbéli reményét, hogy a Délkelet Ázsiai Nukleárisfegyver-mentes Övezet még az idén létrejön. A tárgyalások csupán tavaly vették kezdetüket, ám a tíz ASEAN-tagállam már a szerződés ratifikálásának utolsó fázisánál tart. A szerződésben elfogadják, hogy nem fejleszthetnek, gyárthatnak és birtokolhatnak atomfegyvert, továbbá ezeket nem raktározhatják és szállíthatják az övezet területén. Ezenkívül nukleáris szerkezetek tesztelését és radioaktív hulladékok lerakását is tilosnak nyilvánítják.

Exit mobile version