Kitekintő.hu

Magyar iskolák tervezett összevonása ellen tiltakoznak

Tiltakozást váltott ki a kárpátaljai magyarság körében az ukrán közoktatási hatóság tervezete, amelynek értelmében – költségcsökkentés céljából – összevonná és leminősítené az Ungvári járás több magyarlakta településének iskoláit.

Az Ungvár környéki települések magyar tannyelvű oktatási intézményeinek tervezett visszafejlesztése ellen – amit az oktatási illetékesek költségcsökkentő optimalizálásnak neveznek – egyaránt felemelték a szavukat a szakmai szervezetek és az érintettek.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) ungvári és munkácsi regionális szervezetei az elmúlt hétvégén tartott közgyűléseiken tiltakoztak a tervezett intézkedés ellen – adta hírül pénteken a karpatalja.ma beregszászi hírportál.

A cikk szerint az iskola-összevonásoknak számos magyar tanintézet eshet áldozatául. Ennek veszélyét felismerve a napokban Kisgejőc község lakossága falugyűlésen tiltakozott a helyi középiskola elemi oktatási intézménnyé való, tervezett leminősítése ellen.

Az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap beszámolója szerint a kisgejőciek egyrészt felháborodásuknak adtak hangot, másrészt kifejtették: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tervezetet megváltoztassák, s e célból határozatot is elfogadtak. Kárpátaljai magyar oktatási szakemberek és érdekvédők az ügy kapcsán rámutattak: a vázolt elképzelések megakadályozásának legegyszerűbb módja falugyűlések összehívása, az ukrán oktatási törvény ugyanis előírja, hogy faluhelyen bármilyen iskola-összevonás vagy -átalakítás csak a helyi közösség beleegyezésével történhet.

Kárpátaljai magyar pedagógusok és politikusok egyaránt megengedhetetlennek tartják, hogy a megye oktatási rendszerének „optimalizálását” a magyar iskolákkal kezdjék. Szerintük fölöttébb furcsa az is, hogy az oktatásra fordított összegek tervezett csökkentését az illetékesek épp az Ungvári járással, Kárpátalja deklaráltan leggazdagabb közigazgatási egységével akarják kezdeni.

Exit mobile version