Kitekintő.hu

India: több százan ítélet nélkül raboskodnak

Az indiai Legfelsőbb Bíróság megdöbbenését fejezte ki, amikor nyilvánosságra került, mennyi pakisztáni állampolgárt tartanak illegálisan fogva Indiában. Legalább 250-re tehető azon személyek száma, akiket ítélet és bírósági per nélkül, egyes esetekben már több éve börtönöztek be. Kiemelkedő az az eset, melynek áldozata már több mint 40 éve tölti „büntetését” – jelentette a BBC. A bírák azonnal utasították a kormányt, hogy készítsen egy részletes, összefoglaló jelentést a jelenleg raboskodókról. „Megdöbbentő, hogy 254 pakisztáni állampolgár tárgyalás nélkül van fogva tartva. A személyi szabadsághoz való jog a legfontosabb cikkelye az alkotmánynak, és a legbecsesebb jog, amit ember megkapott. Azért vagyunk itt, hogy megvédjük és megőrizzük minden egyes személy jogait és szabadságát, legyen az akár a mi államunk polgára vagy nem” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban R. H. Lodha bíró.

Az eset azután került a figyelem középpontjába, hogy a Dzsammu és Kasmír Nemzeti Párduc Párt elnöke, Bihm Szingh petíciót nyújtott be, melyben kérte a fogvatartottak szabadlábra helyezését. A Legfelsőbb Bíróság azonnal kapcsolatba lépett a kormánnyal az ügyet illetően, ám nem tartották megfelelőnek a kérdéseikre kapott válaszokat. „Bizonyos ügyeket komolyan kell venni. Minden részletre szükségünk van ahhoz, hogy a törvényeknek megfelelően járhassunk el. Elrendelem az ügy teljes körű kivizsgálását, és az indiai börtönökben tartózkodó külföldi állampolgárokról való részletes információszolgáltatást” – hangzott a bírói ítélet a tárgyalás végén.

A legtöbb foglyot Kasmír indiai fennhatóság alá tartozó területein tartják fogva, és többnyire olyan személyek, akik átjöttek a Pakisztán által irányított régióból. A benyújtott petíció konkrétan négy olyan női foglyot nevez meg, akik biztosan jelenleg is raboskodnak. Az India más államaiban fogva tartott pakisztániak száma jelenleg nem ismert.

Exit mobile version