Kitekintő.hu

Robbanás egy iráni katonai bázison

A BBC információi szerint a szombati nap folyamán robbanás történt a Forradalmi Gárda bidganehi bázisán. Az alakulat szóvivője szerint az eset akkor történt, amikor lőszereket próbáltak áthelyezni a raktár egyik pontjából a másikba. Azt eddig nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi volt a robbanás kiváltó oka. Hossein Garousi, a terület parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, hogy a fegyverraktár nagy része megsemmisült. A teheráni vezetés tagadja, hogy a bázis bármilyen módon kötődne az iráni atomprogramhoz.

A robbanás hatására a környékbeli házak ablakai kitörtek, a fülsiketítő zajt pedig még a bázistól 40 km-re fekvő Teheránban is hallani lehetett. A Reuters információi szerint a robbanásban 27-en vesztették életüket, 16-an megsérültek, több áldozat kritikus állapotban van. 

Iránban viszonylag gyakoriak a hasonló, megmagyarázhatatlan balesetek: legutóbb 2010 októberében vesztette életét 18 katona a Forradalmi Gárda Loresztán tartománybeli bázisán történt robbanás miatt. A Forradalmi Gárdát még az 1979-es iráni forradalom után hozták létre, hogy védje az ország újonnan felállított iszlám rendszerét, azóta ez az alakulat az egyik legjelentősebb katonai, gazdasági és politikai erővé nőtte ki magát.

A robbanást követően kiszivárgott első információk szerint kizárták, hogy ellenséges légitámadás okozta volna a detonációt. Az elmúlt napokban ismét nőtt a feszültség a régióban az iráni atomprogram körüli találgatások miatt, Izrael ismételten hangot adott meggyőződésének, mely szerint katonai fellépésre van szükség, még mielőtt az Iráni Iszlám Köztársaság atombombára tenne szert.

Exit mobile version