Kitekintő.hu

Obama: ígéretek 60 százaléka betartva

Merész kijelentésre ragadtatta el magát Barack Obama amerikai elnök. Az elmúlt héten többször is megemlítette, hogy a 2008-as választási kampányban tett ígéreteinek 60 százalékát betartotta. Az adatok erre látszólag rácáfolnak.

Barack Obama állítása szerint a kormányzati ciklus első három évében az elnökválasztási kampányában tett ígéreteinek 60 százalékát betartotta és még további öt évre van szüksége ahhoz, hogy a maradék terveit is megvalósítsa-számolt be a Wall Street Journal. Ezt a kijelentését a héten megismételte Kalifornia és Colorado államban is és hozzátette, hogy szándékában áll a 2008-as kampányban meghirdetett programját maradéktalanul végrehajtani. 

„Sok dolgot, amit megígértünk, megcsináltunk. Van egy kis listám a terveimről és azt hiszem elmondhatom önöknek, hogy idáig a 60 százalékát megcsináltuk”-mondta hétfőn Los Angelesben. „Szükségem van még öt évre a maradék 40 százalékhoz”-mondta kedden San Fransicoban. 

Bár a Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra az „Obama-listát”, a közvélemény érdeklődését felkeltette az elnök ún. checklistje. Ha Obama elnök programjainak megvalósulását vizsgáljuk, a PolitiFact’s ún. Obamametere nyújthat segítséget. Az Obamameter azonban kevésbé támasztja alá a 60 százalékos teljesítést.  

A weboldal 508 darab a 2008-as kampányidőszakban tett ígéretet tartalmaz, amelynek megvalósulását (vagy megnemvalósulását) nyomon követi. Az Obamameter alapján megállapítható, hogy a mai napig 151 pontot sikerült betartani, ami 30 százalékának felel meg az Obama által említett 60 helyett. További 45 ígéretet kompromisszumként jegyez, vagyis a kompromisszumokkal együtt is maximum terveinek 39 százalékát sikerült véghezvinnie. Ezen felül 52 pont nem került betartásra, 68 elakadt és további 190 egyelőre tervezőasztalon maradt. 

Obama elnök listája tehát valószínűleg nem tartalmazott 508 darab kitűzött és beígért célt, vagy elfelejtkezett néhányról. A PolitiFact’s mindenesetre a republikánusok eddigi választási programjait is górcső alá vette, idáig 57 ígéret született 2010-ben. Ebből máris kilenc betartásra került, további egyet pedig kompromisszumként értelmez.

Exit mobile version