Kitekintő.hu

Gasparovic ratifikálta az euró-mentőcsomagot

A szlovák köztársasági elnöki iroda közölte, hogy Ivan Gasparovič kézjegyével látta el az euró-mentőcsomagot biztosító keretszerződést.

Szlovákia a múlt héten csatlakozott ahhoz a 16 eurózónabeli tagországhoz, amelyek parlamentjei már korábban jóváhagyták az euró-mentőcsomagon belüli módosításokat. A szlovák parlament október 13-án ratifikálta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközről szóló keretszerződés függelékét, amellyel lényegében a mentőcsomag kapacitása növekszik meg, valamint kiterjedtebb hatáskörökkel fog rendelkezni a mechanizmus.

A kibővített mentőcsomag nemcsak a tagállamok, de a bankok számára is biztosítja a segítségnyújtást. Maga a mentőcsomag tavaly május 9-én jött létre, abból a célból, hogy segítse az adósságválsággal küzdő államokat. A mentőcsomag garanciái eredetileg 440 milliárd eurót tettek ki, miközben Szlovákia részesedése ebből 4,372 milliárd euró volt. Ezt követően az eurózóna vezetői a mentőcsomagot 780 milliárd euróra szerették volna növelni. Ez már számol Észtországgal is, emellett Szlovákia garanciáit 7,7 milliárd euróra növeli.

Exit mobile version