Kitekintő.hu

Tűzharcok Sierra Leone második legnagyobb városában

Heves tűzharc tört ki Sierra Leone második legnagyobb városában, miután a rivális politikai pártok szimpatizánsai összecsaptak egymással az utcákon. Az összetűzés azután robbant ki, hogy a kormánypártiak közül valaki egy kővel fejbe dobta Maada Bio ellenzéki politikust, aki kampánykörútja alkalmából érkezett a településre. Bio a Sierra Leonei Néppárt (Sierra Leone People’s Party) színeiben indulni kíván a jövőre esedékes elnökválasztáson, amelyet sokak szerint nagy eséllyel meg is nyerhet.

Sierra Leone  jelenlegi elnöke, Ernest Bai Koroma azzal vádolja riválisát, hogy komoly háborús bűncselekményeket követett el a polgárháború idején, így próbálva megakadályozni indulását a választásokon. Az tény, hogy Bio egy katonai milícia parancsnoka volt, de a vádakat határozottan tagadja.  A két legfőbb esélyes között még komoly harcokra lehet számítani 2012 őszéig, az viszont aggodalomra ad okot, hogy egy évvel az elnökválasztás előtt utcai harcokra kerül sor a pártok szimpatizánsai között.

A több évig tartó véres polgárháborút Sierra Leone még mindig nem heverte ki, az ország stabilitása szempontjából pedig kiemelkedően fontos, hogy demokratikus keretek között bonyolítsák le a jövő évi elnökválasztást. Az ország hihetetlenül gazdag ásványkincsekben, amit szeretne is kihasználni, de fejlesztésekre és külföldi tőkebevonásra mindaddig nem kerülhet sor, amíg nincs rend és stabilitás.

Exit mobile version