Kitekintő.hu

Malina Hedvig-ügy: politikai utasításra készített szakértői jelentés

Másfél év után sikerült újraírnia a Comenius Egyetem Orvostudományi Kar dékánjának, vagyis elméletileg a szlovák orvostudomány egyik legmagasabb tisztségét betöltő Peter Labašnak, a Malina Hedvigről készített szakértői véleményt. Az első jelentésben arra a megállapításra jut, hogy Hedvig ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok a támadás napjától régebbi eredetűek, másfajta sérülést nem szenvedett, ajkát is maga harapta meg. Az újraírt dokumentumban sem változtat álláspontján, pedig irománya számos ponton kikezdhető. Ezeket vesszük sorra Vrabec Mária: Hedvig című könyvének útmutatása alapján.

Malina Hedvig ügye rendkívül szerteágazó, nehéz áttekinteni a rendőrség, ügyvéd, pszichiáter, orvosok, politikusok, főügyészség, sajtó, közvélemény és a titkosszolgálat által is befolyásolt eseményeket. Portálunkon is rengeteget foglalkoztunk a témával, ezért jelen cikkben nem is bocsátkozunk az ügy minden részletét átfogó elemzésre, csupán a napirenden lévő orvosszakértői véleményt szedjük ízekre.

Malina Hedvig ellen hamis tanúzással és hamis eskü vádjával indult büntetőeljárás annak alapján, hogy Hedvig a rendőrségi kihallgatás során nem tudta felidézni pontosan a támadás részleteit. 2008 szeptemberében (a székéből nehezen eltávolítható) Dobroslav Trnka bejelentette, hogy a főügyészségi vizsgálócsoport befejezte a munkáját, már csak az orvosszakértői jelentésekre várnak. Ekkor még várhattak is, hiszen az első jelentés, a bevezetőben említett Labaš professzor által csupán 2009 szeptemberére készült el, s az is számos hiányossággal bírt.

Mi a baj Peter Labašsal?

Már az is számos kérdést vet fel, hogy miért tartott olyan sokáig a jelentés elkészítése? Feltehetően nem azért, mert minden részletre kiterjedő jelentést és alapos munkát kívántak végezni, hanem sokkal inkább valószínű, hogy a megfelelő ember megválasztása, majd a annak kigondolása tartott majd egy évig, hogy mindezt, hogyan tálalják a közvélemény előtt. Természetesen a személyválasztás is problematikus.

Mivel a Comenius Egyetem Orvostudományi Kara nem rendelkezik jogalanyisággal – mondja Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje –, a főügyészségnek az egyetemet kellett volna megjelölni szakértői intézményként, s így a rektor feladata lett volna kijelölni az egyes szakértőket. Ezt a főügyészség szándékosan megkerülte, hogy ez a feladat Labaš professzor hatáskörébe kerüljön. Labašt a szakértők jegyzékében sebészként tartják nyilván, szakvéleményében azonban bátran alkot véleményt fogászati, pszichiátriai, ideggyógyászati, vagy gyógyszerészeti kérdésekben is.

A professzor előzetes nyilatkozataiból, minthogy „egyedül fogja aláírni a jelentést”, vagy hogy „a nyitrai kórház azóta elhunyt igazgatója nyomást gyakorolt beosztottaira”, már sejteni lehetett a készülő iromány minőségét, így Kvasnica ügyvéd tiltakozást nyújtott be a főügyészségre Labaš elfogultsága miatt. Itt kiemelendő a beadványban is hangsúlyozott tény, hogy a professzor Ivan Gasparovic elnöki kampányának is aktív résztvevője volt. (Erről a panaszról pedig a mai napig sem született döntés)

Mi volt a baj a jelentéssel?

A jelentésben arra a megállapításra jut, hogy Hedvig ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok a támadás napjától régebbi eredetűek, másfajta sérülést nem szenvedett, ajkát is maga harapta meg. A szakvélemény tehát nem félt szembemenni mind a nyitrai, mind dunaszerdahelyi orvosok véleményével. Nyitrán a neurológus poszttraumás sokkot diagnosztizált, ami részleges emlékezetkieséssel járhat. Viktor Zák kórházigazgató pedig a támadás napján úgy nyilatkozott, hogy Malina Hedviget egyértelműen bántalmazták, s pszichológus segítségére szorul. Dunaszerdahelyen ugyanazokra az eredményekre jutottak: agyrázkódás és zúzódás az arc baloldalán, az orron, az állkapcson és hastájékon. A kezelőorvos pedig azt írta a jelentésbe, hogy a zúzódásokat egyértelműen kézzel és ököllel rámért ütések okozták. A pszichiáter depresszió és félelem tüneteit állapította meg a támadással és a manipulatív rendőri eljárással kapcsolatban.

A támadás után a nyitrai kórházban készített CT-felvételből továbbá kiderül az is, hogy Malina Hedvigről nem egész testet érintő CT-felvétel készült, mint azt Labaš a jelentésében állítja, hanem a koponyát, az agyat, a mellkast, a hasat és a kismedencét vizsgálták. A CT-vizsgálatot a traumatológus kérte, és a törésekre, belső vérzésekre volt kíváncsi, nem pedig a zúzódásokra és véraláfutásokra. A CT-vizsgálat célja nem az arc lágy szöveteinek vizsgálata, mert nincs értelme CT-vel vizsgálni azt, ami szabad szemmel is jól látható. Ezeket a sérüléseket a traumatológus látás és tapintás útján állapította meg, és leírásuk bele is került a látleletbe.

Mindezeken túlmenően a tartalom hitelességét vonja kétségbe, hogy Labaš professzor a főügyészség által feltett kérdések egyharmadára sem adott választ, s egyetlen szakértői véleményt sem idézett. A jelentés végén tizenkét konzultánst sorolt fel, de csak egyedül írta alá a dokumentumot. A munkatársként feltüntetett orvosok közül hárman is nyilvánosan elhatárolódtak a jelentéstől, míg a többiek nem kívántak nyilatkozni ezzel kapcsolatban:

Reloaded

 Mindezek után 2009 novemberében Dobroslav Trnka a közvélemény nyomására a jelentés kiegészítését kérte Peter Labaštól, aki kezdetben fennhangon nyilatkozta, hogy az eredeti jelentéssel minden rendben van, és annak kiegészítése nem szükséges. Aztán arra hivatkozott, hogy nem állnak rendelkezésére a szükséges orvosi anyagok, s ezért késik az újabb változat. Feltételezhető azonban, hogy korábban is birtokában volt minden dokumentumnak, de ha mégsem, akkor az eredeti jelentéshez miért nem volt rá szüksége? – tehetjük fel a kérdést.

Végül mégis nekifogott a várt kiegészítésnek köszönhetően annak, hogy a főügyészség – állítólag ekkor – rendelkezésre bocsátotta Hedvig egészségügyi dokumentációját. A munkát 2011 májusára sikerült befejezni; az új szakvéleményt a főügyészségen még nem kapták meg, maga Labaš pedig nem nyilatkozik a részletekről. Korábban viszont azt nyilatkozta, hogy csak formális hiányosságok miatt kellett továbbfejleszteni irományát.

Roman Kvasnica 2010 őszén elhangzott szavaival zárhatjuk (egyelőre) a történetet:

Nem tudom mit fog tartalmazni az új jelentés, de abban biztos vagyok, hogy semmi olyan nem lesz benne, ami arra késztetné a főügyészséget, hogy megszüntesse a Malina Hedvig elleni bűnvádi eljárást. Ezt nem engedheti meg magának, mert beismerné, hogy mostanáig törvényt sértett.

Exit mobile version