Kitekintő.hu

Az ír GDP felére nő a bankmentő akció számlája

További 24 milliárd euróra lesz szükség a megroggyant ír bankok kistafírozására – jelentette be csütörtökön a dublini kormány, miután nyilvánosságra hozta az ír pénzügyi szektorban elvégzett banki stressz tesztek eredményét. Az ír bankrendszer megmentésére fordított összeg ezzel már eléri a 70 milliárd eurót.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően megint mélyen a zsebébe kell nyúlnia az ír kormánynak a válság által megtépázott ír bankrendszer kistafírozásához. A dublini kormány csütörtökön délután közölte, hogy az újabb, minden eddiginél szigorúbb banki stressz tesztek elvégzése után újabb 24 milliárd eurót kell belepumpálnia a bankszektorba. A bankmentés teljes számlája ezzel már 70 milliárd euróra emelkedik, ami a szigetország éves GDP-jének durván a fele.

A szűrőn fennakadt pénzintézetek közül az Allied Irish Banks-nek 13,3 milliárd eurós feltőkésítésre lesz szüksége, míg a Bank of Ireland-be 5,2 milliárdot, az Irish Life & Permanent bankba 4 milliárdot, az Educational Building Society nevet viselő pénzintézetbe pedig 1,5 milliárdot kell belepumpálni.

Az ír kormány a banki stressz tesztek bejelentésével egy időben a Financial Times szerint az ír bankrendszer radikális átalakításába is belefog a befektetői bizalom helyreállítása érdekében. Michael Noonan pénzügyminiszter azt mondta a parlamentben, hogy a kormány „két új erős univerzális bank” létrehozását tervezi. Az FT emlékeztet rá, hogy ez a szigetország sorrendben ötödik kísérlete arra, hogy úrrá legyen a bankrendszert sújtó válságon, aminek várhatóan az lesz a következménye, hogy az egész bankszektor állami ellenőrzés alá kerül.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös nyilatkozatban üdvözölte az ír kormány bejelentését. „Az ír hatóságok csütörtöki átfogó bejelentése jelentős lépés az ír bankrendszer talpra állítása felé, ami nélkülözhetetlen a növekedés és a foglalkoztatás beindításához” – áll a három intézmény közleményében, ami emlékeztet rá, hogy a stressz teszteket az ír mentőcsomagot kísérő pénzügyi támogatási programmal összhangban hajtották végre és a három intézmény előzőleg áttekintette azok módszertanát.

„Az Európai Bizottság, az EKB és az IMF ezért osztja a tőkebevonás szükségére vonatkozó szigorú értékelést és határozottan támogatja a hatóságok tervét, hogy a tőkeszükségleteket időben kielégítsék. A bankok újratőkésítéséhez szükséges összeg minden további nélkül finanszírozható az EU és az IMF által támogatott programból” – szögezi le a nyilatkozat.

A közlemény szerint az ír kormány a bankrendszer jövőbeni szerkezetére vonatkozóan is fontos bejelentéseket tett, és a három intézmény támogatásáról biztosítja azt az elképzelést, hogy néhány erős, egészséges üzleti modellel rendelkező „pillérbankon” alapuló struktúra jöjjön létre, ami jobban szolgálja az ír gazdaság szükségleteit. A részletes szerkezetátalakítási terveket az állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályok értelmében jóváhagyás végett be kell jelenteni a Bizottságnál.

Az ír átvilágítás csak a bevezetője azoknak az újabb stressz teszteknek, amelyek keretében március vége és május vége között közel 90 európai bank egészségi állapotát mérik fel az új Európai Bankhatóság (EBA) által koordinált akció során. Bizottsági tisztviselők nem győzik hangsúlyozni, hogy a stressz tesztek legújabb köre minden korábbinál szigorúbb lesz, górcső alá veszi például a bankoknak a szuverén adósságválságnak való kitettségét is, amire eddig nem volt példa. Egy párhuzamosan zajló eljárás keretében a pénzintézetek likviditását is vizsgálják, ám szakértők szerint ennek egyelőre nincsenek nemzetközileg elismert és bejáratott paraméterei.

Exit mobile version