Kitekintő.hu

Lövöldözés a frankfurti reptéren

Szerda délután két amerikai katona éltetét vesztette, két másik pedig megsebesült, mikor egy koszovói származású férfi fegyverrel támadt rájuk a frankfurti repülőtér parkolójában. Az amerikai katonák Londonból érkeztek, és a ramsteini katonai bázisra indultak volna, hogy onnan később Afganisztánba utazzanak bevetésre. A New York Times beszámolója szerint a koszovói férfi az amerikai légierő rendszámtáblájával ellátott busznál előbb vitatkozni kezdett, majd tüzet nyitott. Az ajtóban álló, valamint a sofőrülésen ülő katonák életüket vesztették. A két sérültet frankfurti kórházakban ápolják, egyikük állapota súlyos.

A lövöldöző férfi megpróbált elmenekülni a helyszínről, ám a rendőrségnek sikerült elfognia. Az amerikai Associated Press hírügynökség szerint az elkövető a 21 éves Arid Uka. Koszovóban élő nagybátyja elmondta, hogy a család muszlim vallású, már 40 éve élnek Németországban, Uka pedig a frankfurti reptér alkalmazottja volt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a férfi egyedül tervelte és követte-e el a merényletet, vagy kapcsolatban állt valamilyen terrorista csoporttal. Manfred Füllhardt rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy gyilkossággal valamint gyilkossági kísérlettel vádolják a lövöldözőt, azonban nem zárják ki a terrorizmus vádját sem.

Novemberben a német hatóságok már növelték a vasútállomások és repterek biztonságát, miután információk érkeztek arról, hogy egy al-Kaidához köthető csoport támadásokat tervez polgári célpontok ellen. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után fény derült rá, hogy az akkori elkövetők közül három Németországban élt, ami ráirányította a figyelmet arra, hogy az európai ország az iszlám radikálisok egyik támaszpontjának számít. A szerdai merényletről mind Barack Obama, mind Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy nem nyugszanak, míg ki nem derül, mi történt pontosan, és az elkövetők bíróság elé nem állnak.

Exit mobile version