Kitekintő.hu

Árnyékkormány alakult Kirgizisztánban

Kirgizisztánban alternatív kormány és alternatív parlament jött létre – tájékoztatott a Vesti.kg kirgiz hírügynökség értesülései alapján a Lenta.ru. A kezdeményezés mögött az a körülbelül húsz politikai párt áll, akik a legutóbbi választások során nem jutottak be a parlamentbe. Mellettük civil szervezetek képviselői is részt vesznek a munkában. 

A miniszterelnök helyét az Akijkat pártból Alikbek Dzseksenkulov tölti be. Az alternatív parlament élén a Zamandas párt – ami a kirgíz migráns munkavállalók érdekeit hivatott képviselni – vezetője, Muhtarbek Omurakunov található. 

Az alternatív hatóságok legfőbb célkitűzése, hogy a gazdaság fejlesztéséhez szükséges programokat és intézkedéseket dolgozzanak ki, és ezeket bemutassák a parlamentnek és a kormánynak. 

A 2010-ben tartott választások eredményeként öt párt került be a parlamentbe, ebből három – a Kirgizisztáni Szociális Demokrata Párt, az Ata-Zsurt és a Köztársaság – koalícióra lépett és kormányt alakított, amiben a miniszteri székeket elosztották egymás között. Azok a pártok, akik nem tudtak parlamenti helyeket szerezni, követelték a választás felülvizsgálatát, de nem jártak sikerrel.

Exit mobile version