Kitekintő.hu

Sokan megfúrnák a kanadai olajvezetéket

Az elmúlt pénteken az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama és Kanada miniszterelnöke, Stephen Harper több nemzetközi kérdésről is tárgyalt Washingtonban, többek között a Keystone XL nevű új olajvezeték megépítéséről. A csővezeték rendszer, ha megépül, a kanadai Alberta tartományból szállítja majd a nyersolajat Montana, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma államokon keresztül Texasba.

Harper miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az Államoknak nagy előnye származna abból, ha a jövőben növekvő olajszükségleteit kanadai szomszédja tartalékaiból fedezné, nem pedig a politikailag instabil közel-keleti országokéból.

Az Államokban azonban egy 86 környezetvédelmi egyesületből álló csoport levelet küldött Obama elnöknek, kérelmezve a Keystone XL építési tervének visszautasítását. Azzal indokolták óhajukat, hogy a kanadai kőolaj sok üledékanyagot tartalmaz, így kinyerése és feldolgozása túl sok energiába kerülne. Szerintük az amerikaiaknak inkább alternatív energiaforrásokra kellene áttérniük a jövőben a fosszilis tüzelőanyagok kimerülésével, ahelyett hogy több olajat importálnának.

A végső engedélyt Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek kell majd jóváhagynia, aki októberben még hajlott a megállapodásra, ám azóta visszavonta támogatását.

Exit mobile version