Az alaptermelést adó nagy erőművek kora lejárt

Steve Holliday a National Grid vezérigazgatója, azé a vállalaté, amely az Egyesült Királyság és Északkelet-USA villamosenergia- és földgázhálózatát üzemelteti. Ő úgy véli, hogy az alaptermelést adó nagy széntüzelésű vagy atomerőművek koncepciója mára meghaladottá vált. „A felhasználók szempontjából a háztetőkön lévő napelemek fogják adni az alaptermelést. A központi erőműveket egyre inkább a csúcsterhelés kiszolgálására fogják használni.” – nyilatkozta a World Energy Focusnak (a World Energy Council kiadványa) adott exkluzív interjújában. A National Grid vezetője hozzátette, hogy „az energiapiacok egyértelműen a térben sokkal decentralizáltabb termelés és a mikrogridek irányába mozdulnak el.”

„Az iparág óriási átalakuláson megy keresztül. Eddig meglehetősen határozott képünk volt arról, hogy hogyan alakulnak a jövőbeli igények. Évtizedeken át termelő egységeket építettünk, amelyek biztosan kielégítették ezeket az igényeket. Ez a világ véget ért. A mostani stratégiánk már a gyorsaság és rugalmasság köré épül, mert nem tudjuk megjósolni vagy előírni, hogy mit akarnak a fogyasztóink.”

A két kontinensen is működő cég vezetőjeként SteveHolliday ma az energiaszektort érintő forgószélszerű átalakulás közepén találja magát. Mivel a National Grid egy szabályozott (habár nyilvánosan jegyzett) vállalat, Mr. Holliday meglehetősen független helyzetből tud állást foglalni, ami különösen érdekessé teszi a vele folytatott interjút.

„Az a döntő, hogy mit akarnak majd a fogyasztók” – tette hozzá Holliday. „A múltban az összes fogyasztó ugyanazt kapta, minden egy kaptafára készült. Most ez fog megváltozni. Az emberek más kapcsolatba szeretnének kerülni az energiával, mint eddig.” Ezért figyelmeztet, hogy ne higgyünk azoknak, akik azt gondolják, hogy meg tudják jósolni a jövőt. „Néhányan úgy gondolják, hogy tudják a választ, bármi is legyen az. Azonban én úgy vélem, hogy különböző helyeken (városokban vagy vidéken) és a különböző fogyasztókhoz más-más válaszokat kell kidolgozni. Ezért kulcsfontosságú a rugalmasság és a gyorsaság.”

Meglepetéssel fogadva

„Bizonyos aktuális trendeket nem lehet nem észrevenni” – mondja Holliday – „a világ egyértelműen a térben sokkal decentralizáltabb áramtermelés és a mikrogridek felé halad. Ennek az átalakulásnak az üteme még bizonytalan. Függ a politikai döntésektől, a szabályozó-ösztönző lépésektől, a felhasználók igényeitől és a technológiai fejlődéstől. De az irány egyértelmű.”

“Elképesztő mennyiségű napelem épül be a rendszerbe: 1500 MW az idei év első három hónapjában.”

A National Grid négy olyan jövőbeli energia-forgatókönyvvel dolgozik, amelyek elérhetők az interneten, és évente frissülnek. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy 2020-ra a kisléptékű, elosztott villamosenergia-termelés az Egyesült Királyság teljes kapacitásának egyharmadát fogja adni. „Ez négyszeres növekedés csupán néhány év alatt. Elképesztő fejlődés a régi időkhöz képest, amikor a központi termelés volt az uralkodó.” – mondta Holliday. Szerinte az Egyesült Királyság kormányának aktuális intézkedései, amelyek a megújuló energiaforrások támogatását csökkentik, hatással lehetnek az energiaszektor átalakulásának ütemére, de a trendet nem változtatják meg.

Holliday azt is megjegyzi, hogy az energiarendszer változásának sebessége sok embert meglepett, beleértve saját magát is. “Elképesztő mennyiségű napelem épül be a rendszerbe: 1500 MW az idei év első három hónapjában. Ez két hagyományos erőmű kapacitásának felel meg. Négy éve még azt állítottam az energiaügyi miniszterrel folytatott beszélgetésben, hogy csak kis valószínűséggel érjük el a 20 000 MW-os napelemes kapacitást az Egyesült Királyságban. Most a négy forgatókönyvünkből három tartalmaz ennél nagyobb értéket 2035-re.”

Nagy rendszerek

Nem arról van szó, hogy a jövőben ne lenne szükség nagy hálózatokra. Holliday hozzáteszi: „Szükségünk van nagy rendszerekre, amelyek képesek befogadni a kisebb hálózatok többlettermelését. Valószínűtlen, hogy gazdaságilag ki lehet egyensúlyozni az energiaigényeket bizonyos mértékű központi termelés nélkül, legyen az tengeri szélenergia, atomerőmű vagy földgáztüzelésű erőmű. Ebben az értelemben úgy látjuk, hogy cégünk stabil piaci szereplő marad abban az új rendszerben is, ahol új üzleti modellek születnek.”

Mi a jövője az alaperőművi termelésnek ebben a rendszerben? „Ez egy rossz kérdésfelvetés” – mondja Holliday. Az alaperőművi termelés koncepciója meghaladottá vált. Más nézőpontból kell vizsgálni a helyzetet. A felhasználók szempontjából az alaptermelés az, amit saját maguk termelnek meg. A napelem a tetőn, a hőszivattyú – ezek adják az alaptermelést. Ez az iparág az igények kielégítésén alapult. Rendkívüli mennyiségű tőke volt lekötve, hogy minden körülmények között biztosítsák a kínálatot. Ez most a feje tetejére állt. A jövőt sokkal inkább a kínálat elérhetősége fogja meghatározni: a kereslet oldali válasz és szabályozás fog előtérbe kerülni, amely lehetővé teszi, hogy a piac kiegyensúlyozza a kínálat és a kereslet árát. Ez – vagyis az, ahogy kiegyensúlyozzuk ezeket a dolgokat –, fogja meghatározni az üzletünk jövőbeli formáját.

“Ha az atomenergia jelen van az energiamixben, akkor lényeges ezen erőművek mérete. Ma pedig ezek hatalmasak.”

Tehát az atomerőművek fogják kiszolgálni a csúcsidőszak villamosenergia-igényét? “Ha az atomenergia jelen van az energiamixben, akkor lényeges ezen erőművek mérete. Ma pedig ezek hatalmasak. Szükség lesz rá, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy kisebb atomerőműveink legyenek. Azt gyanítom, hogy a jövőben ezek a vállalatok állandó energiaigényeit fogják majd kielégíteni, és nem a lakossági fogyasztókét. A kisebb fogyasztókhoz rugalmasság szükséges.”

Energia inkubátor

Mekkora probléma a szakaszosan termelő megújuló energiaforrások integrálása? „Nem lehet a kérdést csak az energiatárolásra leegyszerűsíteni. A jövőben meglesz az a lehetőségünk, ami lehetővé teszi, hogy az energiát akkor fogyasszuk el, amikor rendelkezésre áll, és ne akkor, amikor nem. Ezen dolgoznak jelenleg a szoftverfejlesztő cégek. Van egy együttműködésünk a New York Egyetemmel, ahol egy startupokat segítő programot támogatunk. A 30 támogatott startupból 25 foglalkozik szoftverfejlesztéssel. Ezt hívják energia inkubátornak.”

„Ezek a vállalatok fejlesztik azokat az alkalmazásokat, amelyek át fogják alakítani az energia világát; adatokat összegeznek, összeházasítják a keresletet és a kínálatot. Ez egy nagyon izgalmas terület.” Holliday példaként megjegyzi, hogy „a jövőben nagy mennyiségű adat lesz elérhető az elektromos járművek töltőállomásaiból. A szoftverek fogják eldönteni ezek hasznosítási módját.”

Ez azt jelenti, hogy a hálózatot kezelő vállalatok túl sok pénzt fektetnek be? Például valóban szükséges új, nagy kapacitású vezetékeket építenünk a tengeri szélfarmokhoz, hogy onnan szállítsunk villamos energiát, ahogy egyesek hangoztatják? „Attól függ. Ha Németországot nézzük, nekik hatalmas tengeri szélenergia kapacitásuk van északon, a fogyasztásuk jelentős része viszont délen van. Hogyan máshogy lehetne ezt a kettőt összepárosítani, mint vezetékekkel? Azonban az Egyesült Királyságban és az USA északkeleti részén a kihívás az, hogy a hálózat okos legyen, és hogy korlátozzuk az újabb kapacitások építését.”

Elektrifikáció

Az Egyesült Királyságban a 2020-as évek közepéig a villamosenergia-igény stagnálása várható. Akkor azonban ismét növekedni fog, „ahogy a hőenergia-szolgáltatás és a közlekedés jelentős része valószínűleg villamosenergia-alapú lesz.” Meggyőződése, hogy „az autók villamos hajtásúak lesznek”, ahogy a hőenergia nagy részét is áram segítségével nyerjük majd. „Ahogy a World Energy Council Jazz és Szimfónia forgatókönyvei mutatják, jelenleg nem lehet megoldani az energiagazdálkodást fosszilis energia nélkül. De a jövőben nem a fosszilis forrás, hanem az elektromosság maga az, amire igazán szükségünk lesz.” Tehát felvetődik a kérdés, hogy képes-e a Shell, a BP, a Total és a többi hasonló vállalat az elektromosság irányába elmozdulni. „Ha energetikai vállalat akarsz lenni 10 év múlva, nehéz nem erre gondolni.” – mondta Holliday

“Egy versengő kiskereskedelmi piacon, ahol a mennyiségtől függ a nyereség, egy energiaszolgáltatónak nehéz ösztönöznie az energiafogyasztás csökkentését.”

Érdekes módon az Egyesült Királyságban és az USA északkeleti részén nagyon eltérő a piac felépítése. Az egyesült királyságbeli kiskereskedelmi piac versengő és töredezett. „Az USA északkeleti részén” – mondja Holliday – „az ügyfeleink 95%-a azt akarja, hogy beszerezzük számukra a villamos energiát vagy a földgázt, és egyszerűen a nagykereskedelmi árat számoljuk fel nekik.” Az amerikai rendszer előnye, hogy „lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink energiaigényének csökkentésére fókuszáljunk anélkül, hogy ennek hatása lenne a nyereségünkre. Egy versengő kiskereskedelmi piacon viszont, ahol a mennyiségtől függ a nyereség, egy energiaszolgáltatónak nehéz ösztönöznie az energiafogyasztás csökkentését. Mindkét piacon fel fognak tűnni új szolgáltatók, ami át fogja alakítani az üzletet. Meg fogják kérdezni a fogyasztóktól, hogy mit szeretnének. 100%-os megbízhatóságot? Alacsony árat? Olyan szolgáltatást fognak tervezni, ami megfelel ezeknek az elvárásoknak.”

Ez az interjú először a World Enery Focusban jelent meg. A fordítás alapjául szolgált cikk: http://www.energypost.eu/interview-steve-holliday-ceo-national-grid-idea-large-power-stations-baseload-power-outdated/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Issue%253A+2015-09-15+Utility+Dive+Newsletter&utm_term=Utility+DiveCEO

Fordítás: Meleg Dániel

Closer.hu / Karel Beckman

Felkapott hírek

Friss hírek

Durva szigorítások jönnek Németországban

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban; a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentésének céljával hétfőtől november végéig csaknem teljesen felfüggesztik a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le - jelentették be szerdán Berlinben.

Read More »

Az EU 100 millió eurót költ gyorstesztekre

Az Európai Bizottság a koronavírus terjedésének megállítása céljából 100 millió eurót mozgósít a gyors antigéntesztek közvetlen megvásárlására és eljuttatására a tagállamok részére - jelentette be Ursula von der Leyen, az EB elnöke szerdán, az uniós testület újabb járványügyi intézkedéscsomagjának bemutatásakor.

Read More »

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás