Súlyosbodik a belpolitikai válság Csehországban

Óriási várakozás előzte meg a hétvégén tartott előrehozott választásokat Csehországban, azonban az eredmények hatalmas csalódást hoztak azoknak, akik azt hitték, hogy megoldódik a nyáron kirobbant belpolitikai válság.

Mi történt a választásokon?

Bármennyire is volt unalmas a kampány, az október 25-26-án megtartott előrehozott választások eredményei alapján nem éppen a forgatókönyvek szerint alakultak a dolgok. 6 párttal terveztek, 7 párt lett belőle.A választási részvétel 59,48 százalék volt, ez alacsonyabb mint 2010-ben.

A választások végeredménye az elégedetlen választókról, a társadalomban mélyen meggyökeresedett korrupcióról és a politikai élet alacsony színvonaláról szól, írja a  New York Times. Az újság hozzáteszi, bár a baloldali szociáldemokraták nyerték a cseh választásokat, de többséget nem szereztek. Az amerikai napilap a valódi győztest a kommunista pártban és az arctalan, újonnan alakult protesztpártokban találta meg – írta a The New York Times.

A választásokat ugyan cseh szocdemek (ČSSD) nyerték meg, de a várakozásokkal ellentétben csak 20,45%-ot sikerült szerezniük, ami 50 mandátumot jelent. Saját győzelmüket már közvetlenül a választások után a pártvezetők „soványnak”, sőt, „pirruszinak” minősítették. Óriási bukta ez aBohuslav Sobotka által vezetett szociáldemokratáknak, ugyanis az eredeti elképzelésük az volt, hogy egyszínű kormányt tudnak alakítani a kommunisták külső támogatásával, de a kommunistákkal együtt is csak 83 mandátumok van a 200 fős alsóházban. Pár nap elteltével már a pártszakadás veszélye fenyegeti őket, de erről később.

Igazi nyertesnek a második helyezettet emeli ki világszerte a sajtó, ugyanisaz Andrej Babis alapította Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO), amely a szavazatok 18,65 százalékát kapta (47 mandátum), így alig maradt el a szocdemektől és rögtön be is beelőzte a kommunistákat is és a mérleg nyelve lett rögtön, ugyanis megkerülhetetlen a kormányalakítás szempontjából.A milliárdos Babis korábban elzárkózott a kormányban való részvételtől, vasárnap azonban már árnyaltabban fogalmazott és jelezte, hogy az ANO hajlandó fontolóra venni egy esetleges felkérést ČSSD részéről, a kommunistákkal azonban ők sem hajlandóak tárgyalni. Érdekesség, hogy az ANO a választások előtti egy hétben 50%-kal tudta növelni támogatóinak számát.

A Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) a 2010-es 11,27 százalékhoz viszonyítva megerősödtek, most 14,91%-ot sikerült elérniük, ami 33 mandátumot jelent, ezzel ők lettek Csehország harmadik legerősebb pártja, ám senki sem akar velük szövetkezni, tehát nincs semmilyen koalíciós potenciáljuk. Vojtech Filip, a kommunisták vezetője azt üzente szombaton este az eredmények tudatában a ČSSD-nek, hogy számolhatnak pártja támogatásával. Filip szerint ugyanakkor Sobotkának az ANO-vall is tárgyalnia kellene.

A várakozásoknak megfelelően leszerepeltek a jobbközép exkormánypártok, hiszen a Karel Schwarzenberg vezette TOP 09 csupán az érvényes  szavazatok 11,99%-t (26 mandátum), a nemrég még legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) pedig a 7,52 százalékát (16 mandátum) gyűjtötte be, így az ODS például több, mint 600.000 szavazót vesztett. Ez történelmi vereség a számukra, amit Miroslava Němcová az ODS elnöke az Idnes.cz cseh lapnak el is ismert.

Schwarzenberg a választások után elmondta: – Mi is veszítettünk támogatókat, ám a TOP 09 végül a legerősebb jobbközép párt lett, amely szilárdan őrzi a konzervatív értékrendet. Aggasztónak tartom, hogy populista, demagóg tömörülések törtek előre, amelyek vezetőiben a hiszékeny választópolgárok valamiféle megváltót látnak, holott ilyen személyiség legutóbb több mint kétezer éve született. Tartok attól, hogy legkésőbb két év múlva ismét előrehozott választások lesznek Csehországban – árulta el a pártelnök.A TOP 09 és az ODS vezetői, Karel Schwarzenberg és Miroslava Nemcová kijelentették, hogy pártjaik ellenzékben maradnak.

Bejutott a képviselőházba az Tomio Okamura japán-cseh kettős állampolgárságú üzletember ugyancsak nemrég alakult Virradat (Úsvit) nevű pártja is, amelyre az urnákhoz járulók 6,88 százaléka voksolt, így 14 fős frakciót alakíthatnak az alsóházban.Ahogy ANO úgy a Tomio Okamura nevével fémjelzett a Úsvit-Virradat párt is annak köszönheti sikerét, hogy meg tudták szólítani a hagyományos politikai pártokkal elégedetlen embereket.

Tomio Okamura, a Virradat elnöke azt mondta, hogy pártja “konstruktív ellenzék” kíván lenni, s nem számol kormányzati szereppel.

Hetedik pártként visszakerültek a képviselőházba a 2010-ben kipottyant kereszténydemokrata néppártiak (KDU-ČSL) 6,78 százalékos támogatottsággal, ami 14 mandátumot jelent. Nagy kudarc érte ugyanakkor a Milos Zeman elnök által nyíltan támogatott Polgárok Jogai (SPOZ) politikai tömörülést, amely mindössze az érvényes szavazatok 1,51 százalékát szerezte meg. A SPOZ-t szinte az összes közvélemény-kutató 5% körülinek mérte, de még a Zöldek (3,19%) és a Kalózok (2,66%) is megelőzte őket.

Káosz is bizonytalanság a kormányalakítás körül

Az eredmények megszületése után rögtön látszott, hogy talán hónapokig is eltarthat, míg a Cseh Köztársaságnak új kabinetje lesz. Szakértők úgy vélekedtek, hogy a választásokkal semmi sem oldódott meg és tovább folytatódhat a belpolitikai krízis.

A cseh közszolgálati televízió számára az eredmények megszületése után szombat este készített gyors felmérés szerint, a cseh lakosság 80 százaléka úgy vélte, hogy a választás nem oldotta meg a belpolitikai válságot.

A Zeman államfőhöz hű szociáldemokrata, Michal Hasek első alelnök által vezetett szárny vasárnap kizárta a tárgyalóküldöttségéből Bohuslav Sobotka pártelnököt az elnökségi ülésen, aki a rivális szárny, az önálló szociáldemokrata politika híve, majd felszólították, hogy mondjon le pártelnöki tisztségéről, amit ő elutasított. Az új tárgyalóküldöttséget Hasek vezette volna. A prágai média úgy tudja, hogy Michal Hasek, a ČSSD alelnöke szombaton este titokban találkozott Milos Zeman államfővel. Zeman és Hasek ezt tagadja.

“A szociáldemokrata párt elnöksége lemondásra szólította fel Sobotkát, mert a párt a rendszerváltás utáni leggyengébb választási eredményét érte el” – nyilatkozta a sajtóértekezleten Hasek. “A választási eredményéért a pártelnök politikai felelősséget visel” – szögezte le. Hasek elmondta, hogy a pártelnökség új tárgyalóbizottságot választott, amelyet ő vezet. Hasek azt is elmondta, hogy kapcsolatba lépett az ANO és a KDU-ČSL elnökeivel, és kedden megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat.

Sobotka hétfőn bejelentette, hogy az ő mandátuma erősebb, mint Haseké, ezért ő is tárgyalásokat kezd az ANO-val és a kereszténydemokratákkal.

“Az elnökség felszólítását nem fogadom el. Nem mondok le. Elnöki mandátumomat a párt központi bizottságától és a kongresszustól kaptam. Előttük vállalom a felelősséget” – nyilatkozta az ülés után Sobotka újságíróknak. Kérdésekre nem válaszolt, majd elhagyta a pártközpontot.

Az ANO elnöke, Andrej Babis hétfő este megerősítette, hogy mindkét szociáldemokrata politikus megkereste tárgyalási javaslatával. “Tárgyalni csak azután érdemes, miután a szociáldemokraták megoldják belső problémáikat”. Pavel Belobrádek a kereszténydemokrata pártelnök szintén megerősítette a két tábor meghívását, s közölte, hogy még az esti órákban megpróbál találkozni Hasekkel és Sobotkával is, hogy első kézből tájékozódjon a ČSSD-ben kialakult helyzetről.

“A szociáldemokrata párt lépései bizonytalanná teszik a belpolitikai helyzetet Csehországban” – reagált a történtekre Babis. Úgy vélte: a történtek nemcsak a szociáldemokratáknak, hanem az országnak is ártanak.

Andrej Babis és Pavel Belobrádek később bejelentették, hogy Sobotkát tekintik partnernek, és vele ülnek tárgyalóasztalhoz. A Hasek vezette tárgyalóküldöttség már szétesett. Az új tárgyalóküldöttségről várhatóan a ČSSD legszűkebb vezetése dönt csütörtökön. November 10-én Cseh Szociáldemokrata Párt központi végrehajtó bizottsága dönt a pártelnökről, és eldől, hogy a párt képviselőcsoportja együtt marad-e. Csak ezután van értelme érdemi tárgyalásokat kezdeni az új cseh kormány megalakításáról.

Belobrádek elnök, aki szerda reggel nem hivatalos megbeszélést folytatott Sobotkával, úgy véli: pártja számára a ČSSD-ANO-KDU-ČSL koalíció jöhet szóba, vagy pedig egy ČSSD-ANO koalíció, amelyet a KDU-ČSL kívülről támogatna.

“A mai helyzet zavaros. Kivárjuk a végrehajtó bizottság ülését, megerősíti-e, hogy Sobotka a párt elnöke, és képes lesz-e letenni az asztalra egy nyilatkozatot, hogy a ČSSD 50 képviselője egyben marad” – mondta Belobrádek újságíróknak.

Andrej Babis, az ANO elnöke szerda reggel azt nyilatkozta a közszolgálati televízióban, hogy mozgalma számára elfogadható lenne egy kisebbségi szociáldemokrata-kereszténydemokrata kormánykoalíció, amelyet az ANO kívülről támogatna.

“Ezt a KDU-ČSL nem tudja elfogadni” – reagált Belobrádek. Babis megismételte: az ANO fiatal mozgalom, s nem célja, hogy azonnal kormányra kerüljön, a kialakult helyzet következtében azonban hajlandóak erről is tárgyalni.

A győztes szociáldemokraták belső vitái akár a párt és a képviselőcsoport kettészakadásához is vezethetnek, amik nagyon megnehezíti a kormányalakítási tárgyalásokat. Szakértők egyébként pont ennek a belső vitának tulajdonítják, hogy ennyire gyenge eredményt értek el a hétvégén megtartott választásokon.

Zeman megint kavar?

Hétfő délután a szociáldemokraták mintegy 1000-1200 híve szimpátiatüntetést tartott a prágai Hradzsin előtt Sobotka mellett. A tüntetők szerint az események mögött Zeman áll. Sobotka bejelentette, hogy tiltakozásul a történtek miatt hétfőn este nem vesz részt a Prágai Várban a nemzeti ünnep, Csehszlovákia megalakulásának 95. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen.

Sobotka hétfőn puccsnak minősítette a történteket. Úgy vélte: a vártnál gyengébb választási eredmény a párton belüli megosztottság következménye, amelyért elsősorban Hasek viseli a felelősséget, aki a ČSSD-ben Milos Zeman államfő érdekeit próbálja meg érvényesíteni.

“Elutasítom a Michal Hasek által végrehajtott puccsot, amely szétveri és megkárosítja a ČSSD-t” – olvasható Sobotka nyilatkozatában. Sobotka leszögezte: az államfőnek nincs joga beavatkozni a ČSSD belső ügyeibe.

A ČSSD-ben már régóta két erős szárny áll szemben egymással. Hasek a Zemant támogató szárny vezetője, míg Sobotka az elnöktől független szociáldemokrata politika híveit vezeti. A szembenállás előzménye, hogy Zeman korábban a ČSSD elnöke volt, de miután az államfőválasztáson a párt vezetőinek egy része – köztük a mai elnök, Sobotka – is cserbenhagyta, Zeman kilépett a pártból. Államfőválasztása után láthatóan támogatja a pártban maradt híveit, igyekszik gyengíteni a Sobotka vezette szárnyat.

Májusban újabb választás elé néz Csehország?

“Ha november végéig nem születik egyezség az új cseh kormány összetételéről, akkor nem kizárt, hogy jövő májusban újabb alsóházi választások lesznek hazánkban, méghozzá minden bizonnyal az európai parlamenti voksolásokkal egyidőben” – közölte szerdán Prágában Andrej Babis.

Ugyancsak hasonlóan nyilatkozott Belobrádek, aki hivatalos koalíciós tárgyalások helyett szerdán csupán kávézgatott Sobotkával. A konzervatív politikus szerint addig nincs értelme érdemi egyeztetéseknek, ameddig a baloldali párt nem nyújt kellő garanciát arra, hogy mind az ötven parlamenti képviselőjük támogatja Sobotkát.

Az utóbbiak azonban nem hajlandók kétpárti koalícióra lépni, hanem vagy az ANO bevonásával  hármas politikai szövetséget szorgalmaznak vagy ugyancsak kívülről támogatnák a szocdemeket, de csak akkor, ha ők semmiféle alkut sem kötnek a kommunistákkal (KSČM).

Prágai politikai elemzők szerint az újabb belpolitikai válságot a cseh szocdemek központi ügyvezető bizottságának vasárnapra összehívott tanácskozása enyhítheti, ha megerősítik Bohuslav Sobotka pozícióját, a posztjára törő Michal Hasek jelenlegi alelnökkel szemben.

Falta Milán

Felkapott hírek

Friss hírek

Tönkreteszi az árnyékgazdaságban dolgozókat a koronavírus

Az IMF novemberi jelentése szerint az árnyékgazdaság  - azaz a feketén alkalmazott munkaerő használata - jelentős részt tesz ki sok európai ország gazdaságának működésében, a mérték 10%-tól egészen 40%-ig terjed. A jelenlegi válság során ez a szegmens nem részesül a kormányzati juttatásokból, így rengeteg ember marad pénz és bármiféle állami segítség nélkül.

Read More »

Bizakodó képet mutat a friss kínai BMI-adat

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) a februári, soha nem látott mélypontnak számító 40,3 pontról márciusban 50,1 pontra - azaz a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé - erősödött vissza.

Read More »

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás