20 éves csúcson a tőzsdei bevezetések üteme

A tőzsdei bevezetések (IPO) száma és értéke már 2021 szeptember végére meghaladta a tavalyi teljes évit – közölte az EY nemzetközi felmérése alapján csütörtökön az MTI-vel.

A felmérés szerint az idei az elmúlt 20 év legaktívabb harmadik negyedévének számít: összesen 106 milliárd dollár értékben 547 IPO valósult meg. Az év első kilenc hónapjában 87 százalékkal 1635-re nőtt az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 99 százalékkal 330,7 milliárd dollárra nőtt.

A közleményben Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadás üzletágának vezetője rámutatott arra, hogy Magyarországon továbbra is a kötvénykibocsátások iránt kimagasló a vállalati érdeklődés a tőkepiacon. A harmadik negyedévben 12 vállalat összesen 231 milliárd forint forráshoz jutott a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjában. Az indulás óta már 63 cég bocsátott ki kötvényt, amivel összesen több mint 1600 milliárd forint forrást sikerült bevonniuk.

Az EY előrejelzései és a hazai trendek alapján megmarad az érdeklődés, és tovább erősödhetnek a tőzsdei- és kötvénypiaci aktivitások. A tőkepiac még mindig megfelelő megoldást nyújt a piaci szereplők nagy része számára ahhoz, hogy bővülési, fejlesztési terveikhez új forrásokat szerezzenek be – hangsúlyozta Vaszari Péter a közleményben.

A közlemény szerint a globális számokat kifejezetten felfelé húzta az Európa, Közel-Kelet, India és Afrika (EMEIA) régiós piac, ahol idén 263 százalékos emelkedéssel eddig 476 IPO valósult meg 73,7 milliárd dollár értékben. A technológiai szektor továbbra is a legvonzóbb befektetői célpont világszerte, ezen a területen 419 tőzsdei bevezetés valósult meg eddig 2021-ben, ami összesen 116,4 milliárd dollárt tesz ki, ezt követi az egészségügyi szektor, 49,2 milliárd dollárral – tájékoztatott az EY nemzetközi tanácsadó cég.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »