Megkezdte európai hódító útját az orosz Szberbank


A rovat támogatója az XTB

Végleg eldőlt, az orosz Szberbank tulajdonába kerül az eddig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI), amelynek a magyarországi Volksbank Zrt. is tagja. Az adásvétel véglegesítését a fő részvényesek és a bank szerdán jelentették be Bécsben. A VBI eddigi többségi tulajdonosa 51 százalékkal az osztrák anyavállalat, az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) volt.

Az  Österreichische Volksbanken AG még decemberben jelentette be, hogy leépíti a még meglévő érdekeltségeit, a leasing, nagyvállalati és ingatlan üzletágát, valamint megválik ausztriai dolgozóinak húsz százalékától. Tevékenysége az alapszolgáltatásokra korlátozódik. Tavaly októberben ismertté vált, hogy az ÖVAG a várakozásokat meghaladó, 900 millió eurós veszteségre számíthat éves szinten. Annak ellenére is megbukott a bank, hogy a pénzügyi válság nyomán 2008-ban egymilliárd eurót igényelt az osztrák bankmentő csomagból, valamint egy évvel később egymilliárd eurós értékleírást hajtott végre. 2010-ben azonban a bank már ismét tudott nyereséget termelni.

A Szberbank 2011 végén megvásárolta a VBI bank és fiókhálózatát Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában és Ukrajnában, ezzel tehát a posztszovjet térség legnagyobb bankja megkezdi működését Magyarországon is. Az adásvételi szerződés egyedül a romániai leányvállalatra nem vonatkozik, amit a leányvállalat súlyos veszteségei miatt nem vett át az orosz nagybank. A vételár a VBI 2011. harmadik negyedévi veszteségeinek tükrében, az eredeti 585 millió eurós irányárat nem érte el, a végleges ár 505 millió euró lett (megközelítőleg 146 milliárd forint). A Volksbank Romániát leszámítva a Volksbank-csoport 295 fiókkal rendelkezik, és több mint 600 ezer ügyfelet szolgál ki.

A most megvásárolt csoport leányvállalatai a mérlegfőösszeg tekintetében Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Szlovákiában az első tíz között, Magyarországon, Szerbiában és a Szlovéniában az első tizenöt között vannak. A Volksbank márkanevet legfeljebb 12 hónapig használhatja a Szberbank, utána pedig egy erőteljes márkát szeretnének kialakítani minden országban. Oroszország vezető bankja a múlt héten megkapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének az engedélyét, és ezzel véglegessé vált a 98 százalékos tulajdonrésze a magyarországi Volksbankban.

A Szberbank

A Szberbankot 1841-ben alapította I. Miklós cár, létrejötte szorosan összefügg Jegor von Kankrin orosz pénzügyminiszter monetáris reformjaival 1839 és 1843 között, amivel megtisztította a pénzügyi rendszert. A cár rendeletben hagyta jóvá a bank létrehozását azzal a céllal, hogy megbízható és jövedelmező módon nyújtson eszközöket, erőforrást bármely társadalmi osztályból származó polgárnak. Az egykori Szovjetunió külkereskedelmi bankjának és takarékpénztárának utódjaként két állami óriásbank dominál Oroszországban, a VTB illetve a Szberbank, mára már univerzális kereskedelmi bankként működnek.

A gigabank tulajdonosa 60 százalékban az orosz jegybank, valamint 263 ezer jogi- és magánszemély részvényessel rendelkezik. Hitelportfóliója egészséges, egy éve 5 százaléknyi rossz hitel volt, 2011 végére csökkent 3,4 százalékra. A Szberbank a világ legnagyobb ATM-hálózatával is büszkélkedhet és az összes orosz banki eszközök 26 százalékát birtokolja. A 2014-ig szóló, legutóbbi stratégiában megfogalmazódott, hogy a nemzetközi színtéren erőteljes pozíciószerzést szeretne elérni, a hazai piacon barátságos ügyfélkiszolgálás a cél, valamint a dübörgő profit elérése. Elsőszámú célpontok a távol-keleti feltörekvő piacok, de tavaly decemberben bejelentették, hogy Svájcban is megjelennek az orosz Lukoil tulajdonában lévő SLB Bank megvásárlásával. A múlt hét folyamán közölték azt is, hogy véget ért a Trojka Dialog nevű brókercéggel való egyesülés. A cég Oroszország és a FÁK-térség egyik legnagyobb értékpapír-forgalmazója.

Az orosz jegybank azt tervezi, hogy 7,6 százalékot elad a tulajdonrészéből, de még így is több mint ötven százalékkal rendelkezne. Részben tőzsdén értékesítené, részben pedig stratégiai befektetőknek adná el. A környezet azonban most nem kedvez az értékesítésnek, annak ellenére sem, hogy az utóbbi időben emelkedett a Szberbank részvényeinek az ára. Amennyiben megnyugszanak a pénzügyi piacok, akkor lebonyolíthatják az eladást.

Valentyin Mihov, a Szberbank stratégiai és fejlesztési területéért felelős igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: olyan lakossági bank kívánnak lenni, amely nagy hangsúlyt fektet a betétgyűjtésre. Kiemelte, hogy a tranzakció mérföldkő a Szberbank életében, hiszen ez a bank első nagy terjeszkedése a Független Államok Közössége területén kívül. Ez a lépés megteremtette a nagy orosz pénzintézet számára, hogy immár vezető nemzetközi bankká váljon. Név nélkül nyilatkozó szakértők véleménye alapján nem a leányvállalatok felvásárlásának van a legnagyobb értéke, hanem éppen az Európai Unió területére való belépésnek.

A bank 181,6 milliárd rubel (közel 4 milliárd euró) nyereséget könyvelt el a tavalyi évben, ez 76 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Mihov szerint jó évet zártak. Ezzel a nyereséggel az orosz bankpiacon az összes nyereség felét tudhatja magáénak. Bár több mint 70 százalékkal növelte nyereségét egy év alatt, még mindig óriási bővülési lehetőségek állnak előtte. Idén még nagyobb, 270 milliárd rubel (mintegy 6,4 milliárd euró) nyereségre számítanak.

Jövőbeli tervek

A magyarországi tervekkel kapcsolatban a nyilatkozatban elhangzott, hogy nem akarnak az OTP-vel versenyezni, azonban 3-5 éven belül legalább öt százalékos részesedést kívánnak elérni. Magyarországon elsősorban a lakossági piac meghatározó bankja kíván lenni, hiszen Oroszországban már komoly tapasztalatokat szerzett a lakossági üzletágban. Második célkitűzésük pedig, hogy az orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező cégeknek nyújtanának finanszírozási lehetőséget. A pénzintézet hosszú távú céljai között szerepel, hogy betéteseket szerezzen, minden országban húsz százalékos tőkearányos nyereséget érjen el. Elvárásként szerepel az is, hogy a most megvásárolt nyolc leányvállalat a Szberbank összes profitjának legalább öt százalékát termelje ki. Mihov hangsúlyozta, hogy a növekedési tervek azonban nem feltétlenül jelentik a nagyszámú fióknyitást, mivel az internetes értékesítési csatornák nagy jelentőséggel bírnak.

Az új tulajdonos tisztában van azzal, hogy az orosz név nem feltétlenül lenne vonzó a magyaroknak, ezért lehet, hogy a névváltásra nem kerül majd sor, vagy egy teljesen más névre keresztelik majd a Volksbankot. A bécsi központ nyilatkozata alapján a névváltás teljes mértékben az új tulajdonos kompetenciája, azonban az azonnali névváltás azért sem várható, hiszen ez logó- és arculatváltással is jár, ennek előkészítése pedig egyéb előkészületeket is igényel, valamint előre bejelentett ütemezés szerint történik, ez pedig idáig még nem történt meg.

German Gref a Szberbank vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy technológiai változásokat vezetnek be, valamint a termékkínálatot is megújítják. Májusban kerül bemutatásra az új üzleti modell, ami 2012 és 2015 közötti időszakra szól. Kockázatos változásokat nem terveznek a VBI-leányvállalatok vezetésében, azonban nem tartják kizártnak, hogy orosz igazgatókat is kinevezzenek. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy további átvételek is lehetségesek a térségben, Lengyelországot és Törökországot emelte ki. Gref hozzátette, hogy a Szberbank továbbra is jelen akar maradni az euróövezetben, nem lát nagy kockázatot a közös fizetőeszközt illetően, bízik benne, hogy kedvező lesz a végkifejlett. Megjegyezte, hogy a bank akár változékony piacokon is jól képes működni.

A Szberbank első embere Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnökkel szoros kapcsolatban áll, tehát a bank politikai helyzete nem csak a többségi állami tulajdonból ered. German Gref, aki a Szovjetunióba deportált német szülők fiaként Kazahsztánban született, már régóta komoly tényező az orosz politikai, gazdaságpolitikai térben. 2000 és 2007 között orosz gazdaságfejlesztési miniszter volt, 1999 óta a Gazprom igazgatóságának is a tagja, valamint 2007-től az óriásbank vezérigazgatója is.

A The Moscow Times szerint Gref a mostani elnökválasztási kampányban sem vesz részt, ezzel is kifejezve az elnök iránti tiszteletét. Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy tavaly novemberben a Szberbank nyolc felsővezetője állami kitüntetést kapott az orosz elnöktől. A Putyin, Oroszország és Nyugat című dokumentumfilm első részében, melyben a 2000-2003 közötti évek pozitív eseményeit igyekeztek bemutatni, Gerhard Schröder volt német kancellár és Colin Powell volt amerikai külügyminiszter mellett German Gref is megszólal.

A Reuters hírügynökség egy évvel ezelőtti riportjában Anders Aslund, a washingtoni Peterson Institute for International Economics vezető tanácsadója kifejtette véleményét, miszerint az állami bankoknak nem kellene terjeszkedniük. Szerinte kiszorítanak mindent, felvásárolják mások eszközeit, és nem az orosz cégek érdekeit tartják szem előtt. 

Oleg Vjugin, az MDM Bank elnöke szintén a Reutersnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy az orosz óriásbank dominanciája a többi bank terjeszkedési határait jelenti, a kis bankoknak nem marad más út, csak az egyesülés. Véleményét azzal támasztja alá, hogy a Szberbank körülbelül két százalékponttal olcsóbban tud forráshoz jutni, mint a kis magánbankok, így bármikor lejjebb viheti a hitelkamatokat az országban.

A Kommerszant című orosz lapnak nyilatkozó szakértő elmondta, hogy egy állami banknak ésszerű kilépni a nemzetközi pénzügyi piacra, viszont az egyáltalán nem biztos, hogy a bank képes lesz hatékony fejlődést mutatni külföldön is. A Szberbank Oroszország első számú bankja, de sehol máshol sincs túlerőben.

Gerő Mária

Felkapott hírek

Friss hírek

Nagyon lassan tér vissza a repülési kedv

A CAPA légiközlekedési tudásközpont adatai szerint a budapesti repülőtéren az év eddigi részében 3,2 millió utas fordult meg, 64 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Hasonló adatot közölt a Fraport repülőtér-üzemeltető csoport is.

Read More »

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás