A Polgári Platform történelmi sikere

Mind az urnazárást követő exit poll adatok, mind pedig a 35 százalékos feldolgozottság mellett közzétett hivatalos adatok egyértelműsítik a kormányzó Polgári Platform (PO) magabiztos győzelmét, mellyel az első olyan párt lesz Lengyelországban, mely elérte újraválasztását. A kisebbik koalíciós partner, a Lengyel Néppárt (PSL) is a vártnál jobban szerepelt, így könnyen elképzelhető, hogy a koalíció folytathatja munkáját. A nagy meglepetést a pár hónapja még mindössze egy százalék körül mért Palikot Támogató Mozgalma (RP) szolgáltatatta az alsóházi helyek közel tíz százalékát megszerezve. Ezzel szemben a nagy vesztesnek a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) tűnik, mely tovább zsugorodva csupán 8 százalék körüli eredményre volt képes. Továbbra is vannak azonban még kérdőjelek.

A TNS OBOP közvélemény-kutató exit poll adatai alapján – melyek az szavazófülkéből távozó voksolók megkérdezésén alapulnak – a Polgári Platform a szavazatok 39,9 százalékát szerezte meg, jelenlegi koalíciós partnere, a Lengyel Néppárt pedig 8,2 százalékot tudhat magáénak, mely utóbbi annál inkább meglepetés, egy darabig ugyanis az sem volt biztos, hogy a PSL eléri az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Ezzel szemben az ellenzéki Jog és Igazságosság 30,1 százalékot tudhat magáénak, az exhibicionista Janusz Palikot vezette RP pedig 10,1 százalékkal könnyen a parlament harmadik legnagyobb pártjává válhat, miután a Baloldali Demokratikus Szövetség támogatottsága 7,7 százalékra zsugorodott. Ebben a felállásban a PO és a PSL elmúlt négy évben zökkenőmentesen, viták nélkül működő koalíciója kényelmes, 239 fős többséget tudhatna magáénak a 460 fős alsóházban, a Szejmben. De vajon ez lesz-e a valós végeredmény?

Nem végleges adatok, eltérések

A Nemzeti Választási Bizottság hajnal négy órakor közzétett adatai ennél valamelyest szűkebb sikert mutatnak, 35 százalékos feldolgozottság mellett. A választásra jogosultak közel 47 százalékát megmozgató eseményen ezek szerint a PO 36,5 százalékon áll, bár partnere, a PiS két százalékponttal jobban teljesített az exit poll adatokhoz képest. Parlamenti helyekre lefordítva így ez továbbra is elég egy szűk többséghez a döntéshozatalban.Egy másik közvélemény-kutató, másik televízió számára készült felmérése azonban magasabban méri az ellenzéki PiS-t. Bár ezek a kevésbé elfogadott adatok, ebben a felállásban a PO-nak egy harmadik koalíciós partner után kellene néznie, ami jelentősen megnehezítené a kormányzást.

Lehetséges partnerek

A PO nagy előnye azonban, hogy míg a PiS-től gyakorlatilag minden parlamenti erő elhatárolódik, addig a PO-val szinte mindenki hajlandó az együttműködésre. Radisław Sikorski külügyminiszter nyilatkozata alapján azonban Donald Tusk miniszterelnök és pártja elhatárolódik minden olyan erővel való partnerségtől, mely támogatja a narkotikumok fogyasztását. Ezzel gyakorlatilag kizárta a könnyű drogok legalizálását zászlajára tűző Palikottal való kooperációt.

Koalíciós kényszer esetén tehát csak a baloldali SLD marad lehetséges harmadik félként. Bár óvatosan tapogatózva pártközeli források megemlítették, hogy már vizsgálják a Grzegorz Napieralski vezette párttal való együttműködés lehetőségét, ez az opció azonban nem csak nagyban megnehezítené a kormányzást és a szükséges válságkezelő intézkedések keresztülvitelét, de jelentős támadási felületet is biztosítana az ellenzék számára. Arról nem is beszélve, hogy az SLD újabb kudarca és Palikot, mint a baloldal új képviselőjének előretörése jelentősen megrendítheti a pártban Napieralski pozícióját. Párton belül és kívül egyaránt egyre többen követelnek vezető-váltást. Egy karizmatikusabb politikussal pedig nem tudni mennyire férne meg Tusk egy kormányban.

Reakciók

A Jog és Igazságosság és Jarosław Kaczynski elismerte a vereséget, egyértelművé tette azonban, hogy nem kíván változtatni eddigi politikáján és jó eséllyel a konzervatív értékek védelmezőjének szerepében igyekszik majd szerepelni a Palikotnak köszönhetően kissé balra tolódó és valószínűleg több provokációnak helyet adó parlamentben. Kaczynski kijelentette, hogy előbb-utóbb így is, úgy is eljön a PiS ideje, egyszerűen mert igazuk van és Lengyelországnak változásra lesz szüksége. “Meg vagyok győződve, hogy eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest…” jelentette ki az Orbán Viktort politikai példaképének tekintő pártelnök.

A győztes oldalon eközben Donald Tusk arról beszélt, hogy a voksolással nyert igazán értelmet az elmúlt négy év, most azonban kétszer annyit kell majd dolgozni. Azt is kijelentette, hogy a kormány egész Lengyelország kormánya kíván lenni, így mindenkinek köszöni a hozzájárulást, akik elmentek szavazni, nem csak a PO-támogatóknak. Hogy ez mennyiben fog sikerülni az persze kérdéses, továbbra is egyértelmű ugyanis a területi megosztottság: 11 északi és nyugati vajdaságban a PO ugyan felülmúlta riválisait, az öt keleti régióban azonban nem tudta megszorítani Kaczynskit.

Az önbizalomhiánnyal eddig sem küszködő Janusz Palikot hatalmas sikerként értékelte az eredményt, mely Marcin Sobczyk, a Dow Jones varsói irodájának vezetője szerint egyben a fiatalság kritikája a két nagy párttal szemben. A fiatalok egyszerűen szekuláris államot és liberális gazdaságot akarnak, a szókimondó és provokatív új arc pedig egyértelműen mozgósítani tudta az eddig passzív réteget. A kérdés mostantól az, hogy az egyetlen ember karizmájára és üzleti sikereire épülő párt mennyire tudja majd fenntartani a felépített képet, meghatározó parlamenti pártként.

  Gregorz Napieralski szemmel láthatóan csalódottan arról beszélt, hogy az SLD nem kapta meg a kampány során a kellő figyelmet és egy minden irányból rá irányuló lejárató kampány elszenvedőjévé vált. A sértődött pártvezető pedig ha pozíciójában marad sem valószínű, hogy könnyen túl tudja tenni magát azon, hogy a kampány során a Polgári Platform a baloldali jelszavak egy részének átvételével nem csak a párt meghatározó embereit, de szavazóinak egy részét is átcsábította. Így aztán egy koalíciós együttműködés legalábbis kihívásokkal és feszültségekkel teli lenne, mely egyértelműen a stabilizálódni látszó pártrendszer és politikai-gazdasági irányvonal ellen hatna. Hogy erre szükség lesz-e, arra valószínűleg hétfőn este, vagy csak a kedd reggeli órákban kaphatunk végleges választ. Annyi azonban pillanatnyilag biztosnak látszik, hogy a PO-PSL koalíció többsége néhány parlamenti széken fog eldőlni.

Változások az új parlamentben

A legfontosabb és legnagyobb változást mindenképpen a Palikot-párt jelentős parlamenti befolyása jelenti majd. A könnyű drogok legalizálását és egy liberálisabb abortusztörvény elfogadását sürgető pártnak köszönhetően az eddig jobboldali dominanciájú parlament kissé balra tolódik el. A nagy szócsaták mellett pedig szinte biztosra vehető a tabu-döngetés, az RP-nek ugyanis fent kell tartani arculatát és bizonyítania kell választói felé, hogy parlamentbe jutva is képes új színt vinni a politikai életbe. A gazdasági kérdésekben azonban gyakorlatilag megegyezik az álláspontjuk a PO által képviselttel, mely a kormány munkáját is nagyban segítheti.

Annál is inkább, hiszen az elsőszámú feladat a gazdasági növekedés stabilizálása és az igencsak lyukas költségvetés helyreállítása lesz, mely már csak azért is fontos, mert a zloty és ezáltal a lengyel államkötvények az utóbbi időben sokat veszítettek értékükből. A vészesen az alkotmányban rögzített 55 százalékos küszöb felé közelítő államadósság problémája így sürgős kezelést igényel. Az új kormánnyal kapcsolatban éppen a pénzügyminiszter, Jacek Rostowski személye tűnik a legbiztosabb pontnak. Az elsősorban szakértőként és nem politikusként számon tartott miniszter ugyanis magabiztosan hiszi, hogy ismeri a megoldást a lengyel problémákra, ráadásul kellően ambiciózus ahhoz, hogy ez egész EU gazdasági koordinálását irányítása alá kívánja vonni. Donald Tusk miniszterelnök pedig az eddigiek alapján teljes mértékben megbízik benne.

A másik fontos újdonság a női politikusok számának emelkedése lesz. Az idén elfogadott törvényt túlteljesítve (mely szerint a listán szereplő jelöltek 35 százalékának nőnek kell lennie), minden párt legalább 40 százalékban szerepeltetett hölgyeket a választásokon. Vagyis a parlamentben is, elsősorban azonban az alsóházban, jelentősen megnő majd a nők aránya, még ha nem is olyan mértékben, mint az a listákon látható volt. Ez pedig növelheti a politika iránti érdeklődést, mely a részvételi adatok alapján igencsak ráfér a lengyel politika világára.

Ami várhatóan változatlan lesz, az a kormány külpolitikája. Magyarán  a visegrádi országok és a balti államok a következő négy évben is könnyen csalódottak lehetnek az együttműködés kapcsán, Donald Tusk kormánya ugyanis egyértelműen Nyugat-Európára (főként Németországra és Franciaországra), valamint az utóbbi időben Oroszországra összpontosít. A Tusk személyében könnyű és rugalmas tárgyalópartnerre találó nyugat-európai vezető politikusok így fellélegezhetnek, nem tér vissza a Kaczynski nevével fémjelzett kiszámíthatatlan, sértődékeny és konfrontatív külpolitikai irányvonal. Kérdés azonban, hogy a jelenlegi válsághullám közepette mennyiben tud jelentősnek nevezhető eredményeket elérni a lengyel elnökség. Erre ugyanis az optimista hangok szerint is kevés az esély, az pedig nem erősíti a kormány helyzetét egy ennyire EU-pozitív államban, ha üres kézzel tér haza a tárgyalásokról. Várhatóan sok múlik majd tehát a kormányzati kommunikáción és az új uniós költségvetés alkudozásainak végkimenetelén.

A vasárnapi parlamenti választások legfontosabb újdonsága tehát éppen a stabilitás. Az eddigi gyorsan változó politika színtér valamelyest stabilizálódni látszik, a Donald Tusk nevével fémjelzett kiszámítható politika pedig jelentős győzelmet aratott. Ugyankkor a nem hivatalos adatok fényében nagy különbséget rejt magában a néhány parlamenti helyet jelentő hibahatár. Ha ugyanis a PO-PSL tandem egy harmadik, ráadásul baloldali kormányerő bevonására kényszerül, az nagyban megnehezítheti az elkövetkezendő négy évet és a szükséges reformok végrehajtását. A parlamenti viták keménységéről a két szélsőséges hang, Janusz Palikot és Jarosław Kaczynski mindenképpen gonsokodni fog. A PiS pártelnöke várhatóan az újabb veresége után sem mond le a köré épülő párt vezetéséről. Mint fogalmazott, fivére emlékének is tartozik azzal, hogy átvezesse Lengyelországot az általa vizionált változásokon.

Csicsai Máté

Felkapott hírek

Friss hírek

Az Európai Számvevőszék lesújtó képet festett az EU migrációs politikájáról

Az Európai Uniónak jobban kell törekednie a migránsok menedékjogával, áthelyezésével és kiutasításával kapcsolatos céljainak teljesítésére, az ezekre irányuló programok ugyanis nem teljesítették célkitűzéseiket, hogy enyhüljön a Görögországra és Olaszországra nehezedő migrációs nyomás - közölte az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke szerdán.

Read More »

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás