Piaci körkép: a fuvarozási díjak emelkedésére számít a Hapag Lloyd

  • Lefelé módosították az eurózóna GDP növekedését
  • A Hapag Lloyd (HLAG.DE) a vezérigazgató megjegyzéseire emelkedik
  • A munkanélküliségi kérelmek száma a vártnál több lett az USA-ban 

A befektetők Európában is az amerikai munkanélküliségi adatot várták ma leginkább, melyet 14:30-kor jelentettek be, és a várakozások felett alakult. A friss munkanélküli kérelmek számáról szóló adat kétségtelenül a nap legfontosabb eseménye, ugyanis a jövő heti Fed kamatdöntés előtt még egy utolsó támpontot adott az amerikai munkaerőpiac állapotára, és a recesszióval vagy hirtelen gazdasági visszaeséssel kapcsolatos félelmek megalapozottságára vonatkozóan.

A tényadat végül 261 ezer lett, szemben az előző havi 232 ezerrel és a 235 ezres piaci várakozással, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed júniusban nem emeli tovább a kamatlábakat. A hírre a dollár gyengüléssel, az amerikai határidős indexek emelkedéssel reagáltak.

A német vállalatok is jól teljesítenek ma, a legnagyobb nyereséget a Kion Group, a világ második legnagyobb targoncagyártója, valamint az orvosi szegmensben tevékenykedő Evotec vállalat könyvelheti el. Az óceáni árufuvarozó vállalat, a Hapag-Lloyd részvényei megpróbálnak kitörni az eddigi oldalazó trendből, miután a cég vezérigazgatója jelezte, hogy az óceáni áruszállítási díjak jelenleg „túl alacsonyak”.

A mai legfontosabb makrogazdasági adat az euróövezetből negatív meglepetést okozott, az eurózóna GDP-je ugyanis a várakozások alatt nőtt, sőt, havi alapon visszaesést mutatott. Az adat ugyanakkor csökkentheti a nyomást az EKB-n egy újabb kamatemelés végrehajtására vonatkozóan.

Eurózóna GDP év/év: 1% (előrejelzés: 1,2%, előző hó: 1,3%)
Eurózóna GDP hó/hó: -0,1% (előrejelzés: 0%, előző hó: 0,1%)
Foglalkoztatás: 0,6% (előző hó: 0,6%)

A két egymást követő negyedévben csökkenő GDP azt jelenti, hogy az euróövezet hivatalosan recesszióba lépett, a piacok azonban nem aggódnak különösebben emiatt. Ugyanakkor a foglalkoztatás továbbra is magas. ami nem kedvező az infláció letörése szempontjából.

DE30 grafikon

A DE30 jegyzése a 30 perces grafikonon kitört a 200 periódusos mozgóátlag fölé (piros vonal), de az emelkedést egyelőre megakasztotta a rövidtávú csökkenő trendvonal. Egy visszahúzás esetén a figyelendő kulcsszintek 15.960 és 15.700 pontnál találhatóak – mindkettőt egy-egy Fibonacci visszatérési szint jelzi, a 2023 márciusában indult emelkedő szakasz 23,6%-os  és 38,2%-os visszatérési szintjei.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

A Hapag-Lloyd (HLAG.DE), a világ legnagyobb tengeri kereskedelmi szolgáltatójának részvényei ma több mint 2,5%-ot erősödtek, mivel a vállalat vezérigazgatója, Rolf Habben Jansen szerint a globális konténerfuvarozási díjak elérték a fenntarthatatlan szintet, és emelkedniük kell.

Jansen szerint az azonnali fuvardíjak jelenleg a költségszint alatt vannak, ami hosszú távon valószínűleg nem fog így maradni, mivel a vállalatok lépéseket tesznek annak érdekében, hogy nyereséges szintre állítsák be őket. Ugyanakkor a munkaerő- és üzemanyagköltségek emelkedtek, ami az alacsony rátákkal együtt óriási nyomás alá helyezi az iparágat. Májusban a Hapag a kiábrándító eredmények ellenére megerősítette 2023-as éves előrejelzését, 2-4 milliárd euró közötti EBIT eredménybecsléssel.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek