A török lírát nem hatotta meg az új kabinet, ma is mélypontra zuhant

Mehmet Simsek lett Törökország régi-új pénzügyminisztere, aki gazdasági körökben leginkább piacbarát politikájáról ismert és korábban a Bank of America Merill Lynch stratégájaként is dolgozott, így szakmailag biztosan látja majd, hogyan lehetne stabilizálni a török líra évek óta zuhanó árfolyamát. A kérdés inkább az: vajon tényleg szabad kezet kap-e vagy a török elnök csak időt szeretne nyerni kinevezésével? 

Simsek vasárnap azt nyilatkozta, hogy „a fő cél az infláció elleni racionális küzdelem lesz”, de úgy tűnik, hogy a verbális intervenció egyelőre nem hatott, a friss török inflációs adat hatására ugyanis a líra újabb történelmi mélypontot ütött és a dollárral szembeni árfolyama már 21,20 felett jár. (Erdogan újabb győzelme előtt még a 20-as szint alatt forgott.)

  • Kapcsolódó cikkeink:

Gazdasági fordulatot hozhat az új török pénzügyminiszter

Kiütéssel győzött Erdogan a török líra ellen

A befektetési bankok is bizonytalanok a líra jövőjével kapcsolatban, míg a Goldman Sachs a líra további gyengülését jósolja a dollárral szemben, a Societe Generale már a líra erősödésére számít a jelenlegi szintekről.

Rövid távon azonban nyoma sincs a líra erejének, a mai inflációs adat nyomán újabb pofont kapott az árfolyam. Bár az inflációs mutató enyhén csökkent és éppen befért 40% (!) alá, a maginfláció újra emelkedni kezdett és 45% felett jár, a török líra pedig tizedik napja, korrekció nélkül esik.

USDTRY árfolyam, napi bontás (D1). Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »