Piaci körkép: 16 ezer pont alá esett a DE30

  • Tovább esik és 16 ezer pont alá került a DE30
  • A német IFO intézet üzleti hangulatindexe nagyot esett
  • Lefelé indultak meg az európai indexek
  • A Lufthansa (LHA.DE) a pénzügyi igazgató megjegyzései nyomán esik
  • Az Adidas (ADS.DE) és a Puma (PUM.DE) eladói nyomás alá kerültek

A hét közepén is folytatódik a lejtmenet az európai tőzsdéken, a német DE30 közel 1,3%-os mínuszban forog, de a FTSE (UK100) és a CAC40 (FRA40) is sokat veszített értékéből. A német üzleti hangulat október óta most először ismét romlott, a befektetők pedig újra érzékelik az EKB monetáris szigorítási ciklusának kockázatait a gyengülő makroadatok közepette.

Az IFO intézet által közölt, üzleti várakozásokat felmérő hangulatindex csökkent, és a jelenlegi helyzet megítélése is romlott. Az IFO elnöke jelezte, hogy a német gazdaságban jelentősen romlott a hangulat és a nyárra vonatkozóan is gyengébb kilátásokat fogalmazott meg. Az IFO üzleti hangulatindexe májusban a várakozásoknál nagyobb mértékben romlott.

A fő index 91,7 pont lett, szemben a 93 pontos várakozással és a 93,4 pontos előző havi értékkel, míg a várakozások alindexe pedig 88,6 pont lett májusban, szemben a 91,6 pontos várakozással és az áprilisi 92,2 pontos értékkel. A várakozások alindexe a múltban jól előrejelezte a német GDP alakulását.

DE30 grafikon

A német blue chip indexen alapuló határidős kontraktus (DE30), négy órás (H4) intervallum. A német tőzsdemutató lefelé tart ma is, és a 16 ezer pontos szint latt forog. Jelen pillanatban a 200 periódusos mozgóátlag fontos támaszként szolgál, ugyanakkor a korábbi árreakciókat tekintve, ennek a mozgóátlagnak az áttörése általában további eséseket indukált.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

A Lufthansa (LHA.DE) pénzügyi igazgatója figyelmeztetett, hogy időbe fog telni a nemrég megszerzett olasz légitársaság, a korábban Alitalia néven ismert ITA Airways nyereségessé tétele. A Lufthansa körülbelül 320 millió eurót fizet a csődbe ment légitársaság 40%-os részesedésének megszerzéséért. Az olasz pénzügyminiszter Giorgetti és a Lufthansa vezérigazgatója Rómában fog találkozni, hogy véglegesítsék a tranzakciót.

A fogyasztói keresletre és az általános gazdasági lendületre erősen érzékeny sportcipő- és sportszergyártók részvényei, köztük az Adidas (ADS.DE) és a Puma (PUM.DE) nyomás alá kerültek. A dezinflációs és recessziós kilátások negatívan befolyásolhatják mindkét vállalat üzletmenetét.

Az Adidas a héten végre bejelentette a megmaradt Yeezy márkájú készletek értékesítését, ami marketing szempontból terheli a céget, mivel az ellentmondásos rapperrel, Kanye Westtel kötött megállapodását a rapper rasszista megjegyzései miatt kénytelen volt lezárni. A Yeezy almárka megszüntetése csak az első negyedévben közel 440 millió dolláros veszteséget okozott a vállalatnak. Az Adidas mintegy 1,2 milliárd euró értékű felhalmozott Yeezy készletet készül kiárusítani, a bevételt részben jótékony célokra felajánlva.

Ahogyan a Financial Times megírta, a Siemens (SIE.DE) vezérigazgatója, Roland Busch jelezte, hogy a vállalat nem fontolgatja a kínai piacról történő kivonulást, mely a cég bevételeinek 13%-áért felelős. Sőt, a jelenlegi vezérigazgató növelni szeretné a cég befolyását a kínai piacon, ami egyre fontosabbá válik a német ipari óriáscég innovációs és növekedési céljai szempontjából.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »