Piaci körkép: korlátlan betétgaranciát fontolgat az USA

  • Növelik reggeli nyereségeiket az európai indexek
  • A ZEW hangulatindex a várt alatt alakult

Erős emelkedést mutat kedden a legtöbb európai tőzsde, a vételi hangulatot azok az Egyesült Államokból érkező hírek hozták meg, miszerint a pénzügyminisztérium azt fontolgatja, hogy korlátlan betétgaranciát nyújtson, ha a bankválság tovább mélyülne. A makrogazdasági naptárban ma Lagarde beszéde (13:30), kanadai inflációs adatok és az amerikai másodpiaci házértékesítések szerepelnek.

Németországban a vártnál sokkal gyengébb lett a ZEW hangulatindexe, a ZEW Intézet közölte, hogy a nemzetközi pénzügyi piacok erőteljes nyomás alatt állnak, ennek következtében pedig a banki és biztosítási szektorban a profitkilátások jelentősen romlottak.

A márciusi ZEW hangulatindex: 13 pont (várakozás: 15 pont, előző havi adat 28,1 pont)
A jelenlegi helyzet megítélését tükröző alindex: -46.5 pont (várakozás -44.3 pont, előző havi adat -45.1 pont)

A német DE30 folytatja a tegnap délután megkezdett dinamikus emelkedést. Az index jelenleg a 78,6%-os Fibonacci visszatérési szint által jelölt kulcsfontosságú ellenállást teszteli. Forrás: xStation5

Vállalati hírek

  • Dél-Karolina kormányzója aláárt egy rendeletet, melynek keretében a Volkswagen almárkája, a Scout Motors közel 1,29 milliárd állami támogatást kap egy 2 milliárd dolláros üzem felépítéséhez, ahol teherautókat és SUV-okat gyártanak majd. A projekt emellett várhatóan közel 180 milliárd dollárnyi adójóváírási keretet is kap majd munkahelyteremtési céllal – tették hozzá az illetékesek. A VW Scout arra számt, hogy a projekt keretében 4000 új munkahely jön létre és évi 200 ezer autót gyártanak majd. A Volkswagen (VOW1.DE) részvényei 1,7%-kal erősödnek ma.
  • Az RWE közel 2%-kal emelkedik ma az éves eredményszámainak publikálása után. A cég egyben az osztalék 11%-kal történő megemeléséről (1 euró / részvény) és új befektetési tervekről is beszámolt. A cég tovább kívánja erősíteni részvételét a megújuló energia szektorban, ebben az évben erre 4,4 milliárd eurót szánnak.
  • Az MTU Aero Engines (MTX.DE) igazgatótanácsa elfogadta az éves osztalék 3,2 euróra történő megemelésére szóló javaslatot és május 8-ra tűzte ki a végső részvényesi szavazást. Az előző évi osztalék 1,1 euró volt részvényenként, a papírok ma közel 3%-os pluszban forognak.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »