Bankválság: a Credit Suisse lesz a következő?

Svájc második legnagyobb bankja, a Credit Suisse (CSGN.CH) az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálódása miatt késve tette közzé éves jelentését, és egyben bejelentette, hogy „lényeges hiányosságokat” azonosított a 2021-es és 2022-es pénzügyi beszámolók elkészítési folyamatában.

A bank jövőképe nem túl fényes, a Credit Suisse a kezelt vagyon fokozatos csökkenésére számít, ami csökkenti a nettó kamatbevételeket, a díjakat és jutalékokat, ez pedig negatív hatással lehet a tőkehelyzetre is. A bank vezetősége közel 15 év óta először lemondott az éves bónuszokról.

Eközben a Credit Suisse hitelkockázati felára (CDS) ma 5,22%-os szintre, történelmi csúcsra emelkedett, jelezve, hogy a spekulánsok a lehetséges fizetésképtelenségre játszanak; a részvények árfolyama pedig a 2008-as pénzügyi válság előtt elért 90 frank körüli csúcsról mára 2,15 frank alá ereszkedett, azaz 15 év alatt a CS papírjai értékük közel 98%-át elveszítették.

A Credit Suisse részvények árfolyama a 2008-as válság után nem tudott helyreállni. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Az amerikai felügyelettel folytatott egyeztetés a 2020. december 31-én és 2019. december 31-én zárult évekre vonatkozó pénzforgalmi kimutatások kiigazításainak értékelésére és a kapcsolódó ellenőrzésekre vonatkozott. A bank közölte a piacokkal, hogy az azonosított „hiányosságok” a 2021-es és 2022-es pénzügyi beszámolók belső ellenőrzésére, azaz a kockázatkezelésre, a belső ellenőrzésre és a kommunikációra vonatkoznak.

Az azonosított problémák ellenére a bank megerősítette maguknak a pénzügyi kimutatásoknak a pontosságát a szóban forgó évekre vonatkozóan. Közölte, hogy nettó eszközkiáramlásai csökkentek, de még nem fordult meg a tendencia; a kiáramlások a likviditási pufferek részleges felhasználását eredményezték, és a bank megjegyzése szerint „bizonyos szabályozási követelmények alá kerültek – ez vélhetően azt jelenti, hogy a banknak tőkepótlásra lesz szüksége.

A bank egész éves nettó vesztesége 2022-ben 7,3 milliárd svájci frank (mintegy 8 milliárd dollár) volt. A Credit Suisse a negyedik negyedévben a bizonytalan helyzet és a botrányok sorozata miatt több mint 110 milliárd svájci frankos ügyfélvagyon-kivonást regisztrált. Ezek mértéke meghaladta az eleve katasztrofális 2022 harmadik negyedévet, és a részvények árfolyamesése tovább mélyült. Az elmúlt napokban az amerikai bankszektor rendszerszintű kockázatai miatti pánik a CS részvények árfolyamát is megviselte.

Forrás: XTB

Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »