Piaci körkép: nem adja meg magát az infláció

  • Enyhe mínuszban Európa
  • A DE30 az ereszkedő trendcsatorna alsó határát teszteli
  • A Covestro a borús első negyedéves előrejelzés miatt esik

A kereskedés felénél enyhe mínuszban forognak a főbb európai részvényindexek. A mai kereskedés mínuszban indult, majd kissé tovább ereszkedtek az árfolyamok a további monetáris szigorítást támogató európai inflációs adatra. Az EKB jegyzőkönyvét is ma közlik 13:30-kor, ami szintén megnövelheti a piacok vilatilitását.

Ma délelőtt 11-kor tették közzé az eurózóna februári előzetes inflációs mutatóját, ami a tegnapi német adathoz hasonlóan meglepetést okozott és a vártnál magasabb lett. Bár a fogyasztói infláció az előző havi 8,6%-ról 8,5%-ra csökkent, a piac ennél markánsabb visszaesést várt (+ 8.3%), míg a maginfláció a várt stagnálás helyett 5,6%-ra gyorsult (várt: 5,3%, előző hó: 5,3%). Ez az adat újabb okot ad az EKB-nak arra, hogy újabb 50 bázisponttal emelje a kamatokat következő, márciusi ülésén. A pénzpiacok máris szinte teljesen beárazták az 50 bázispontos emelést a március 16-i EKB ülésen.

A DE30 lefelé elhagyta a rövidtávú kereskedési sávjának alsó határát 15.300 pontnál, ezután tovább esett, és napi minimumát 15.160 pont környékén érte el. Érdemes megfigyelni, hogy ez a szint éppen az ereszkedő trendcsatorna alsó határával esik egybe, így az itt adott pozitív árreakció és az ezt követő felpattanás adhat némi reményt a DE30 bikáknak.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Jó jel lenne, ha az árfolyam visszatérne az említett 15.300 pontos szint fölé, ugyanakkor a lefelé tartó trend megtöréséhez az előző csúcsot is meg kellene haladni, ami 15.500 pontnál található.

Vállalati hírek

A Covestro (COV1.DE) esik, miután közzétette 2022 Q4-es eredményszámait. A Covestro az értékesítés 8,6%-os csökkenéséről számolt be, az árbevétel 3,96 mrd euró lett (várt: 3,88 mrd), ami 8 millió eurós EBITDA szerinti veszteséggel párosult (várt: – 12,7 millió)). A nettó veszteség elérte a 899 millió eurót, szemben a tavalyi negyedik negyedéves 302 milliós nettó profittal. A Covestro a veszteséges negyedik negyedév miatt nem fizet osztalékot, illetve 2023 első negyedévére vonatkozóan is kiábrándító várakozásokat tett közzé, miszerint az EBITDA 100-150 millió euró között alakulhat az elemzők által várt 173,5 millióval szemben.

A Merck (MRK.DE) figyelmeztetett, hogy 2023-as profitja csökkenhet a Coviddal kapcsolatos termékeire várható csökkenő kereslet következtében. A Merck közölte, hogy a tavalyival azonos vagy enyhén kisebb nyereséget vár idén, a vezérigazgató szerint a járványhoz kapcsolódó termékek értékesítési árbevétele a tavalyi 800 millió euróról idén nagyságrendileg 250 millió euróra csökkenhet.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »