Piaci körkép: nem adja meg magát az infláció

  • Enyhe mínuszban Európa
  • A DE30 az ereszkedő trendcsatorna alsó határát teszteli
  • A Covestro a borús első negyedéves előrejelzés miatt esik

A kereskedés felénél enyhe mínuszban forognak a főbb európai részvényindexek. A mai kereskedés mínuszban indult, majd kissé tovább ereszkedtek az árfolyamok a további monetáris szigorítást támogató európai inflációs adatra. Az EKB jegyzőkönyvét is ma közlik 13:30-kor, ami szintén megnövelheti a piacok vilatilitását.

Ma délelőtt 11-kor tették közzé az eurózóna februári előzetes inflációs mutatóját, ami a tegnapi német adathoz hasonlóan meglepetést okozott és a vártnál magasabb lett. Bár a fogyasztói infláció az előző havi 8,6%-ról 8,5%-ra csökkent, a piac ennél markánsabb visszaesést várt (+ 8.3%), míg a maginfláció a várt stagnálás helyett 5,6%-ra gyorsult (várt: 5,3%, előző hó: 5,3%). Ez az adat újabb okot ad az EKB-nak arra, hogy újabb 50 bázisponttal emelje a kamatokat következő, márciusi ülésén. A pénzpiacok máris szinte teljesen beárazták az 50 bázispontos emelést a március 16-i EKB ülésen.

A DE30 lefelé elhagyta a rövidtávú kereskedési sávjának alsó határát 15.300 pontnál, ezután tovább esett, és napi minimumát 15.160 pont környékén érte el. Érdemes megfigyelni, hogy ez a szint éppen az ereszkedő trendcsatorna alsó határával esik egybe, így az itt adott pozitív árreakció és az ezt követő felpattanás adhat némi reményt a DE30 bikáknak.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Jó jel lenne, ha az árfolyam visszatérne az említett 15.300 pontos szint fölé, ugyanakkor a lefelé tartó trend megtöréséhez az előző csúcsot is meg kellene haladni, ami 15.500 pontnál található.

Vállalati hírek

A Covestro (COV1.DE) esik, miután közzétette 2022 Q4-es eredményszámait. A Covestro az értékesítés 8,6%-os csökkenéséről számolt be, az árbevétel 3,96 mrd euró lett (várt: 3,88 mrd), ami 8 millió eurós EBITDA szerinti veszteséggel párosult (várt: – 12,7 millió)). A nettó veszteség elérte a 899 millió eurót, szemben a tavalyi negyedik negyedéves 302 milliós nettó profittal. A Covestro a veszteséges negyedik negyedév miatt nem fizet osztalékot, illetve 2023 első negyedévére vonatkozóan is kiábrándító várakozásokat tett közzé, miszerint az EBITDA 100-150 millió euró között alakulhat az elemzők által várt 173,5 millióval szemben.

A Merck (MRK.DE) figyelmeztetett, hogy 2023-as profitja csökkenhet a Coviddal kapcsolatos termékeire várható csökkenő kereslet következtében. A Merck közölte, hogy a tavalyival azonos vagy enyhén kisebb nyereséget vár idén, a vezérigazgató szerint a járványhoz kapcsolódó termékek értékesítési árbevétele a tavalyi 800 millió euróról idén nagyságrendileg 250 millió euróra csökkenhet.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »