Piaci körkép: eladja utolsó orosz gyárát is a Volkswagen

  • Emelkednek az európai indexek
  • A DE30 a 15,500 pontos ellenállási zónát teszteli
  • A Puma a vártnál kisebb eredményszámok miatt esik

Magasabban forognak szerdán az európai részvénypiacok, a főbb nyugati tőzsdék blue chip indexei 0,6-0,9% közötti emelkedést mutatnak. A legjobban a brit FTSE 100 (UK100) és a lengyel WIG20 (W20) teljesít, mindkét index 0,9% körüli pluszban forog. A vártnál jobb kínai BMI-adatok feldobták a piaci hangulatot ma reggel, délutánra pedig még két fontosabb gazdasági publikáció maradt, az egyik a februári német fogyasztói árindex, melyet 14 órakor közölnek, a másik pedig a februári ISM index az Egyesült Államokból, mely 16 órakor érkezik.

A DE30 továbbra is egy rövidtávú sávban mozog 15.300 és 15.575 pont között, a német index nemrég fel tudott pattanni a sáv aljáról és most a 15.500 pontos szintet teszteli. Jegyezzük meg, hogy ez az ellenállás megakasztotta a korábbi emelkedési próbálkozást hétfőn, és egy rövidtávú lefelé tartó trendvonal is keresztezi ezt az ellenállási zónát, ami tovább növeli a 15.500 pontos szint fontosságát.

Forrás: xStation5

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Ennek áttörése megnyitná az utat a sorban következő ellenállás felé, ami 15.575 pontnál található. Ha ezt is sikerülne áttörni, és az árfolyam átjutna a jelenlegi kereskedési sáv tetején, akkor egy 275 pont körüli ugrás következhet (ami a kitörés elvárható mértékéből adódik).

Vállalati hírek

A Puma (PUM.DE) ma reggel közzétette éves eredményszámait. A jelentés vegyes lett, az árbevétel meghaladta a várakozásokat, az értékesítés éves alapon 24%-kal nőtt 2,20 milliárd euróra (várt: 2,13 mrd), mely leginkább a cipőeladások masszív növekedésének volt köszönhető (1,18 mrd tény vs. 0,80 mrd várt). A bruttó profit 14%-kal emelkedett 967,3 millió euróra (várt: 973 millió), míg az EBIT szerinti eredmény 38%-kal csökkent 40,5 millió euróra (várt: 42,8 millió), a nettó eredmény pedig 82%-kal esett vissza 1,4 millió euróra (várt: 6,86 millió), így az egy részvényre jutó eredmény (EPS) mindössze 1 cent lett a várt 3 centtel szemben. A Puma részvényenkénti 0,82 eurós osztalék kifizetéséről döntött.

A Beiersdorf (BEI.DE) is ma publikálta éves jelentését, mely nagyrészt hozta a piaci elemzők várakozásait. Az értékesítés 15%-kal nőtt 8,80 mrd euróra (várt: 8,79 mrd). A kiigazított EBIT 1,16 mrd eurót ért el (várt: 1,16 mrd), míg a K&F kiadások 291 millió eurót tettek ki (várt: 294,5 millió). Az osztalék mértéke részvényenként 0,70 euró lesz.

Az RBC szerint a Volkswagen (VOW1.DE) közel áll ahhoz, hogy utolsó orosz üzemétől is megváljon. A Kalugában található gyárra a fő érdeklődő az Avilon, Oroszország egyik vezető autókereskedése. Az ügylet jóváhagyása 2023. március 3-ra várható.

Elemzői ajánlások

  • A Siemens Energy (ENR.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „túlsúlyozás”-ra javította a JPMorgan. A ccélár 25 euró.
  • Az Aixtron (AIXA.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „vétel”-re javította a Deutsche Bank. A célár 34 euró.
  • A Fielmann (FIE.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „vétel”-re javította a Baader Bank. A célár 41 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »