Piaci körkép: jó hangulatban indult a 2023-as év

2023 első kereskedési napja javuló hangulatot hozott az európai tőzsdéken, úgy tűnik a befektetők karácsony utáni „bevásárló körutat” tartanak. A mai makrogazdasági naptárban európai BMI-adatok szerepelnek, az amerikai tőzsdék ma még zárva tartanak.

Adatok

A francia beszerzési menedzser indexet kissé felfelé módosították, a német végleges adat viszont csalódást okozott és az eurózóna gazdaságának általános gyengeségére utal.

  • Franciaország, gyártási BMI december, végleges adat 49,2 pont szemben a korábbi 48,9 pontos becsléssel
  • Németország, gyártási BMI december, végleges adat 47,1 pont, szemben az előzetes 47,4 pontos becsléssel

A swap ügyletek árazása alapján 90% az esély arra, hogy az EKB 50 bázispontos kamatemelést hajt végre következő, februári ülésén. Az 50 bázispontos emelés biztosnak tűnik és összhangban van az EKB utolsó ülésén elhangzott bejelentésekkel.

Vállalati hírek

Az idei első kereskedési nap felénél általánosságban kedvező hangulat mutatkozik a befektetők körében, a német blue chip index újra 14.000 pont felett jár, 14.100 pont környékén mozog. A legnagyobb vállalatok közül a Continental (CON.DE), a Vonovia (VNE.DE) és Mercedes Benz (MBK.DE) részvényei teljesítenek kifejezetten jól, míg a Sartorius (SRT.DE) papírjai szenvednek, az árfolyam közel 6%-kal került lejjebb.

Sajtójelentések szerint az Airbust (AIR.DE) érdekelné egy kisebbségi részesedés vásárlása az Atos (ATO.FR) kiberbiztonsági vállalatban. . Az Atos árfolyama jelenleg 17%-os pluszban forog a hír nyomán.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »