Piaci körkép: éves mélypontján a DAX

  • Esnek az európai tőzsdék
  • A DE30 éves mélypontra került

Jelentős eladási hullám bontakozott ki a hét utolsó kereskedési napján az európai részvénypiacokon, a DE30 több mint 2%-kal került lejjebb és közel kétéves mélypontra jutott. Az eleve borús hangulatot a német BMI adatok tovább rontották, a friss számok alapján ugyanis recesszió jön. A beszerzési menedzser indexek az alábbiak szerint alakultak:

Termelés: 48,3 pont (várt: 48.3; előző érték: 49.1)

Szolgáltatások: 45,4 pont (várt: 47,2; előző érték: 47,7)

Semmi jó nem mondható el ezekről az adatokról. Az iparra vonatkozóan a várakozásoknak megfelelő értéket kaptunk, de ez az emelkedő villamosenergia-áraknak köszönhető, amelyek még sokáig magasak is maradnak, ráadásul még mindig nem világos, hogy a gáz- és a szénkészletek kitartanak-e egész télen.

A swap ügyletek árazása alapján jelenleg közel 85%-os a valószínűsége annak, hogy az EKB újabb 75 bázispontos emelést hajt végre októberben.

A német blue chipeket tömörítő DE30 index élesen esik ma, és új idei mélypontot ütött. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A legnagyobb német elem- és újratölthető akkumulátorgyártó, a Varta (VART.DE) részvényei közel 10%-ot veszítenek, annak ellenére, hogy a vállalat részéről nem érkezett különösebb bejelentés. A globális lítiumpiac a megrendelések csökkenésétől való félelem miatt váltott esésbe, a még mindig rekord magas nyersanyagárak és az ellátási problémák ellenére. A Varta részvényárfolyama már közel 70%-ot esett történelmi csúcsáról.

A német indexkomponensek közül az Airbus részvényei állnak a legjobban, közel 3%-ot erősödnek a JP Morgan elemzőinek pozitív várakozásai nyomán.

A Deutsche Bank részvényei ma visszaadják a tegnapi nyereség egy részét, annak ellenére, hogy az EKB által szorgalmazott magasabb kamatkörnyezet várhatóan a bank eredményeire is pozitívan hat. Von Moltke vezérigazgató a háztartások és a vállalatok számára egyaránt romló gazdasági helyzetre mutatott rá.

A Mercedes-Daimler ma bejelentette a kínai Foton Motorral való partnerségét, amellyel a vállalat nehéz tehergépjárműveket fog fejleszteni és értékesíteni a kínai piacon. Kína a nehéz teherautók legnagyobb piaca a világon. A Daimler a hannoveri IAA-n bemutatta első elektromos teherautóját is. A Goldman Sachs továbbra is optimista kilátásokat tart fenn a vállalatra vonatkozóan, részvényenkénti 37 eurós célárral.

Az Uniper, a két napja államosított gázvezeték-üzemeltető részvényei már második napja erősödnek, a papírok ma közel 3,5%-os pluszban forognak. Az energiaválság miatt a vállalat nyitva tartja brit szénbányáját, melyet eredetileg szeptember végén zártak volna be, az új energiapiaci helyzetben azonban végül 420 millió dollárhoz jutott a cég a bánya nyitva tartása érdekében.

Elemzői lépések

  • A Citigroup a korábbi 29,7 euróról 15,6 euróra csökkentette a TAG Immobilien (TEG.DE) részvényekre vonatkozó célárát
  • A JP Morgan 4,1 euróról 2,2 euróra vágta az Uniper (UN01.DE) részvényekre vonatkozó célárát

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »