Törökország megint szembe megy a világgal

Törökország monetáris döntéshozói 100 bázispontos kamatcsökkentés mellett döntöttek, ami az egyhetes kamatot 13-ról 12%-ra csökkentette, annak ellenére, hogy augusztusban a török inflációs ráta 80,2%-ra emelkedett.

Ahogy azt a világ nagy jegybankjainál látjuk, inflációs környezetben a monetáris politika szigorít. Így tett a Fed tegnap (75 bázispontos emelés), ma pedig a Bank of England (50 bázispontos emelés), 14 éves csúcsra emelve az alapkamatot.

Erdogan török elnöknek viszont az a sajátos elképzelése a gazdasági folyamatokról, hogy a magas inflációt éppen a magas kamatok okozzák, ezért azokat a jegybankárokat, akik az infláció megfékezése vagy éppen a török líra árfolyamának védelme érdekében kamatemelés mellett döntöttek, sorra kirúgta.

Ennek hatása tökéletesen látszik

  • mind az infláción, ami a 15. egymást követő hónapban gyorsult augusztusban, és 80,2%-os értékével 24 éve a legmagasabb szintre ért,
  • mind pedig a török líra dollárral szembeni árfolyamán, ami 2017 elejétől a 3 körüli szintekről mára 18 fölé gyengült, azaz öt és fél év alatt a hatodára csökkent a hazai deviza értéke.

A török központi bank vezetőit és Erdogan elnököt azonban nem riasztották el a fenti számok és ismét meglepték a piacokat egy 100 bázispontos kamatcsökkentéssel.

Törökország augusztusban szintén 100 bázisponttal csökkentette a kamatokat, tavaly év végén pedig több lépésben 500 bázisponttal vágták meg az alapkamatot, ami – újabb – valutaválságot indított el.

A török líra amerikai dollárral szembeni árfolyama (USDTRY) havi bontású grafikonon. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »