A Bundesbank szerint is komoly gondban lesz a német gazdaság

Az energiaválság miatt a német Bundesbank hamarosan érezhető gazdasági visszaesésre és tíz százalék körüli inflációra számít Németországban havi rendszeres gazdasági jelentésének szeptemberi számában.

A központi bank szakértői a német gazdasági teljesítmény jelentős, széles körű és tartós csökkenését jelzik hétfőn megjelent havi jelentésükben. A reál bruttó hazai termék (GDP) a folyó negyedévben várhatóan némileg csökken, a téli fél évben pedig jelentősen zsugorodik. A közgazdászok az idei negyedik negyedévre és a jövő év első negyedévére is a gazdasági teljesítmény érezhető csökkenését várják. A kilátások azonban rendkívül bizonytalanok.

A bank szakértői ennek fő okaként az orosz-ukrán háború miatt rendkívül feszültté vált energiaellátási helyzetet említik. „A magas infláció, illetve az energiaellátással és annak költségeivel kapcsolatos bizonytalanság nemcsak a gáz- és villamosenergia-igényes iparra, annak exporttevékenységére és beruházásaira van hatással, hanem a magánfogyasztásra és az ettől függő szolgáltatókra is” – írja a jelentés.

A Bundesbank szerint a gázellátási helyzet a következő hónapokban is rendkívül szűkös marad. A gáz adagolására azonban a jelenlegi feltételek mellett a más beszállítóktól érkező tételeknek, valamint a megtakarítás és a gáztárolás terén elért eredményeknek köszönhetően nem lesz szükség. „Ehhez azonban a gázfogyasztás további, jelentős csökkentésére van szükség, különösen a magánháztartások körében” – jegyzi meg a dokumentum.

A magas energiaköltségek hátrányosan befolyásolják az energiaigényes ágazatok teljesítményét – írják. A vegyipar termelése és fogyasztási cikkek gyártása is jelentősen visszaesett; különösen a bútorgyártók és a gyógyszeripar szenvedte meg a beszerzési költségek emelkedését. Az ipari új megrendelések júliusban tovább csökkentek a belföldi kereslet visszaesése miatt.

A kereslet erőteljes visszaesése ellenére az építőipari termelés még mindig erőteljes volt; júliusban 1,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző hónapban. A Bundesbank ugyanakkor az építőiparban a helyzet romlására utaló jeleket vél felismerni: a fő építőipari ágazatban a termelés érezhetően lelassult, és az építési költségek és árak erőteljes növekedése, valamint a magasabb finanszírozási költségek jelentősen gyengítették a keresletet.

A Bundesbank szerint a romló gazdasági kilátások ellenére a munkaerőpiaci helyzet továbbra is megfelelő, a foglalkoztatás júliusban mérsékelten nőtt. Ugyanakkor a munkanélküliség augusztusban enyhén, 0,1 százalékponttal 5,5 százalékra emelkedett.

A német inflációs ráta augusztusban – a júliusi 7,5 százalék után – 7,9 százalékra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az euróövezeti infláció augusztusban 9,1 százalékos rekordra emelkedett. A 9 eurós tömegközlekedési bérlet szeptemberi kivezetésével a Bundesbank szakértői a német infláció tíz százalék felé tartó növekedésére számítanak az energiaárak és a szolgáltatási árak további emelkedése miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »