Komolyan gondolja a fegyverkezést Németország

Németország készen áll arra, hogy vezető szerepet vállaljon az európai biztonság terén, és Európa legjobban felszerelt fegyveres erejévé kell válnia – jelentette ki Olaf Scholz kancellár.

„A legnépesebb, legnagyobb gazdasági erővel rendelkező, a kontinens közepén fekvő országként hadseregünknek a hagyományos védelem sarokkövévé, a legjobban felszerelt haderővé kell válnia Európában” – mondta Scholz a Bundeswehr legfelsőbb személyi állománya előtt tartott beszédében.

Oroszország ukrajnai háborúja fordulópontot jelentett a német védelmi politikában, az ország 100 milliárd eurót különített el fegyveres erőinek korszerűsítésére. Scholz elmondta, hogy egy korábbi védelmi miniszter tévesen azt hitte, hogy Németországot barátok veszik körül.

https://www.instagram.com/p/CiknSK2oyZG/

„Világosan és hitelesen megmutatjuk, hogy Németország kész vezető felelősséget vállalni kontinensünk biztonságáért” – mondta Scholz.

Scholz arra is sürgette az európai országokat, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

„Nekünk, európaiaknak lényegesen nagyobb felelősséget kell vállalnunk a NATO-ban. Nagyon örvendetes, hogy Finnország és Svédország, két modern és ütőképes hadsereggel rendelkező európai ország hamarosan csatlakozik a NATO-hoz”.”

Scholz azt is elmondta, hogy támogatja egy „európai főhadiszállás” felállítását, amely képes küldetéseket végrehajtani, legyen szó akár állampolgárok evakuálásáról, mint tavaly Afganisztánban, vagy európai tanácsadó és kiképző missziókról, mint Irakban, Maliban vagy Nigerben.

Hozzátette, hogy csak „az európai képességek összehangolt növelése teszi lehetővé, hogy Európa cselekedni tudjon”.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek