Piaci körkép: 10 milliárd dollárral készül a következő válságra az Airbus

● Pluszban kezdett Európa
● A DE30 nem tudott átjutni a 14.240 pont körüli területen
● A Siemens Energy megvenné a Gamesát 18 eurós részvényenkénti áron

Pozitívan kezdték a hetet az európai részvénypiacok, de a kezdeti nyereségek nagy része máris elpárolgott. A francia, olasz és belga indexek már mínuszban járnak, míg a többi nyugat-európai tőzsdemutató 1% alatti nyereséget tudott megtartani. A lengyel WIG20 (W20) viszont felülteljesít közel 2%-os emelkedésével.

Ma reggel 10-kor tették közzé a májusi német IFO indexeket, ami az egyetlen említésre méltó európai adat a mai gazdasági naptárban. 
A jelentés a vártnál jobb lett, a fő üzleti hangulati mutató az áprilisi 91,8 pontról májusra 93 pontra nőtt (várt: 91,4 pont). Ezt a javulást nagyrészt a jelenlegi várakozásokat tükröző alindex erőteljes emelkedése okozta, mely az előző havi 97,2 pontról 99,5 pontra ugrott (várt: 96,8 pont). A jövőbeli várakozások alindexe kis mértékben, 86,7 pontról 86,9 pontra javult (várt: 86,5 pont).

Réssel felfelé kezdte a hetet a DE30, de a 14,240 pont körüli ellenállási zóna tesztelése az európai piacnyitás idején sikertelennek bizonyult. Az index visszaadta a napi nyereség nagy részét és jelenleg a 4 órás grafikonon számolt 200 periódusos mozgóátlagot teszteli (lila vonal), mely támaszként szolgálhat.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Jegyezzük meg, hogy ez a mozgóátlag alig valamivel a március eleji emelkedés 38,2%-os visszatérési szintje által jelölt támasz felett húzódik, ami a múltban szolgált már swing szintként. Ennek fényében, ha az árfolyam mindkét említett támaszt – mozgóátlagot és a Fibonacci szintet is – letörné, az erős eladási jelzés lenne. Ilyen forgatókönyv esetén a figyelem a következő, 50%-os visszatérési szintre irányulhat, mely 13.700 pont körül található.

Vállalati hírek

Dominik Asma, az Airbus (AIR.DE) pénzügyi igazgatója egy Financial Times-nak adott interjúban elmondta, hogy a repülőgépgyártó 10 milliárd dollárt tervez felhalmozni az esetleges  jövőbeni válságokra történő felkészülés jegyében, illetve azért, hogy készen álljon új típusú gépek gyártására. A cég továbbá 2025-ig 50-ről 75-re tervezi emelni az A320 típus havi gyártási darabszámát.

A Siemens Energy (ENR.DE) bejelentette, hogy felvásárolná leányvállalatának, a Siemens Gamesa (SGRE.ES) cégnek a fennmaradó részvényeit. A Siemens Energy 18 eurós vételárat ajánl részvényenként, ami 7,5%-os prémiumot jelent a pénteki piaci záróárhoz képest. A Siemens Energy jelenleg a Gamesa részvényeinek 67%-át birtokolja, és a cég véleménye szerint a teljes kontroll segítene gyorsabban megoldani a szélturbinákat gyártó leányvállalatnál keletkezett problémákat.

A Merck KGaA (MRK.DE) bejelentette, hogy körülbelül 440 millió eurót tervez befektetni az írországi terjeszkedés céljából. A cég közölte, hogy felpörgetnék a membránok gyártási kapacitását és új üzemet építenének Cork városában.

Elemzői lépések

● A Commerzbank (CBK.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „vétel”-re javította a Societe Generale. A célár 9 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »