Kitekintő.hu

Mit tud egy modern ceruza? (x)

Az érintőképernyők szép lassan beszivárogtak az életünk minden részére. Ott vannak mindennapjainkban a telefonjainkon, táblagépeinken, éttermekben rendelésnél vagy akár a bankban készpénzfelvételnél is. Az érintőképernyők igazán precíz használatához pedig elengedhetetlen egy erre a célra készült ceruza.

Mik azok az érintőképernyős ceruzák?

Ezek a ceruzák kimondottan érintőképernyős használatra lettek kifejlesztve. Jellemzően a hegyük vagy gumiból vagy kapacitív műanyagból készül, és lényegében az érintésre használt ujjbegyet helyettesítik, annál sokkal precízebb mozdulatokat tesznek lehetővé. 

Az érintőceruza remekül használható jegyzeteléshez vagy rajzoláshoz is, így különösen hasznos eszköz tud lenni irodai dolgozóknak vagy egyetemistáknak. Az aun.hu érintőképernyős ceruzái közül választhat a lelkes jegyzetelő vagy a művész.

Az érintőképernyők korai típusai rezisztív elven működtek, itt maga a nyomás váltotta ki az elektromos töltéskülönbséget, amelyből aztán az eszköz ki tudta számolni azt, hogy egész pontosan hol érintettük meg a képernyőt. 

Nagy előnye, hogy olcsó, azonban egyszerre csak egy helyen lehet megérinteni, ha azt szeretnénk, hogy pontos is legyen. Ezzel szemben a modern, kapacitív eszközöknél a kijelző felett létrehozott kis elektromos mezőt befolyásoljuk az ujjunkkal vagy éppen az erre a célra szolgáló ceruzával. Ennek megfelelően egy ilyen eszköz több pontot is tud egyszerre érzékelni.

Aktív vagy passzív ceruza?

Az aktív ceruzának tollhoz hasonló hegye van, és a belsejében van pár apró elektronikai kiegészítőeszköz. Ezek a ceruzák jellemzően rendelkeznek memóriával, “digitális radírral” valamint nyomásérzékelővel, amely segítségével lehetséges velük vastagabb vagy vékonyabb vonalakat húzni. 

Ezenfelül elősegítik a természetes írást azáltal, hogy lehetővé teszik azt, hogy a kézfejünket is ráfektessük a képernyőre miközben írunk. A benne található elektronikai eszközök miatt az aktív ceruza nagyobb a passzívnál.

A passzív eszközzel is lehet használni az érintőképernyőt, illetve írni, de az aktív társától eltérően nem nyomásérzékeny, illetve semmilyen egyéb kényelmi funkciót nem tartalmaz. Az eszköz lényegében a kezünk meghosszabbítása, de a használt eszközzel semmilyen egyéb kapcsolata nincs. Akár passzív, akár aktív ceruzát választ valaki, mindkettő kellemes mellékhatása, hogy elbúcsúzhatunk az ujjlenyomatokkal borított képernyőtől.

Kitűnő választás az érintőképernyő azok számára, akik szeretnek jegyzetelni, de egyben szeretnék ezeket a jegyzeteket digitálisan is tárolni vagy megosztani. Ugyancsak remek eszköz lehet azok számára, akik szívesen rajzolnak, hiszen digitális verzióban sokkal könnyebb és gyorsabb javításokra van lehetőségük.

Fizetett tartalom (x)

Exit mobile version